23:35, pet, 19. Apr

Za najem mariborskega letališča prispela le ena ponudba





Na ministrstvu za infrastrukturo so danes javno odprli ponudbe na razpis za dolgoročno oddajo letališke infrastrukture na mariborskem letališču. Prispela je le ena, ki jo je oddal sedanji najemnik družba Aerodrom Maribor, od nedavnega v lasti azijskih vlagateljev. Končno odločitev je po besedah vodje komisije Jožeta Thalerja pričakovati v 15 dneh.

V naslednjih dneh naj bi tako vsebinsko pregledali priloge k oddani ponudbi, nato pa sprejeli dokončno odločitev. Po Thalerjevih besedah bi si sicer želeli več ponudb. Razpis je namreč bil objavljen v slovenskih in tujih medijih, vendar v tem postopku nihče drug ne more več konkurirati. Ker vsebine še niso podrobno pregledali, ni napovedoval, ali je s tem letališče že dobilo dolgoročnega upravljavca, ali lahko pride še do kakšnega presenečenja.

Ob tem je Thaler potrdil, da so te dni prejeli pismo s strani enega od potencialnih ponudnikov, ki so se v preteklosti prav tako zanimali za najem letališča, a so pričakovali, da bodo oddali ponudbo, ki bi jo obravnavali enakovredno z ostalimi ponudbami. “Te ponudbe ni bilo in zdaj obravnavamo samo eno ponudbo,” je še dodal Thaler.

Najemnik napovedal investicije

Družba Aerodrom Maribor, ki je od nedavnega v lasti podjetja SHS Aviation – zračni promet, ki je v lasti s kitajskimi vlagatelji povezanega kanadsko-nizozemskega kapitala, je v ponudbi za najem letališke infrastrukture ponudila 95.000 evrov mesečne najemnine, kot so zahtevali razpisni pogoji. Ob tem so se zavezali tudi k zagotovitvi 1,54 milijona potnikov in 82.000 ton tovornega prometa, ob tem pa za naslednjih pet let napovedali investicije v skupni višini skoraj 139 milijonov evrov.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Današnjega odpiranja ponudb sta se udeležila tudi oba direktorja Aerodroma Maribor Ladimir Brolih in Boris Bobek, ki sta bila zadovoljna s tem, da nista imela konkurence. Ob tem pa pričakujeta, da bo njihova ponudba ocenjena za pozitivno, saj je v skladu z razpisno dokumentacijo. “Ko bo prišlo tako daleč, bomo morali začeti z uresničevanjem projektov in ciljev, ki smo si jih zastavili,” tako Brolih.

Tretjega direktorja ni

O tem kako bodo uresničili visoke cilje je Brolih dejal, da je “naša ponudba nastala na zahtevo novih lastnikov, ki imajo veliko ambicijo iz mariborskega letališča narediti pravo zgodbo.” Ob tem pa je zanikal, da bi imeli v družbi z okoli 30 zaposlenimi že tretjega direktorja, kot so poročali nekateri mediji. Uradno za zdaj družbo še vedno vodita z Bobekom.

Nekateri mediji so sicer že poročali, da je ameriški investitor WAB International, ki je skušal kupiti Aerodrom Maribor, zanimal pa se je tudi za najem letališča, podvomil o poštenosti razpisa, zaradi česar naj bi se s pismom obrnili celo na predsednika vlade Mira Cerarja. Na ministrstvu za infrastrukturo sicer očitke takšne zavračajo, Brolih pa ne pričakuje zapletov, saj potencialni prijavitelj ponudbe na razpis ni oddal.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.