02:50, pet, 29. Mar

Za Maribor ugodna sodba upravnega sodišča v zvezi z obnovo gradu





Upravno sodišče Republike Slovenije je ugodilo tožbi Mestne občine Maribor, ki se je pritožila zaradi neizbora Mariborskega gradu na razpisu za sofinanciranje obnove kulturne infrastrukture. Kot so danes sporočili z občine, je sodišče odpravilo omenjeni sklep ministrstva za kulturo in mu zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Mariborska občina je sprožila upravni spor konec januarja, potem ko so postali znani novi rezultati tretjega javnega razpisa za sofinanciranje obnove kulturne infrastrukture. Maribor je kandidiral s projektom nadaljevanja obnove Mariborskega gradu in medtem ko se je ob prvi objavi rezultatov uvrstil med izbrane projekte, so bili kasneje objavljeni novi rezultati, na katerih pa je Maribor skupaj z občinama Rogaška Slatina in Novo mesto ostal brez razpisnega denarja.

Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da je ob prvi objavi rezultatov razpisa prišlo do postopkovne napake, zato je komisija vse prispele ponudbe ponovno pregledala in ocenila.

Upravno sodišče je očitno razsodilo v prid mariborske občine, čeprav uradno potrditev s sodišča še čakajo. Kot pravijo na mariborski občini, je “iz obrazložitve sodbe razvidno, da je ministrstvo za kulturo pri pripravi sklepa kršilo pravila upravnega postopka, prav tako pa je bila storjena kršitev postopka, ker ocenjevanje, ki je bilo podlaga za izdajo izpodbijanega sklepa, ni potekalo po postopku predvidenim z javnim razpisom”.

V ponovnem postopku bo ministrstvo po navedbah mariborske občine moralo odpraviti storjeno kršitev pravil upravnega postopka in odločiti v zadevi po z razpisnimi pogoji določenem postopku in zakonodaji. Kaj to pomeni za sofinanciranje projektov, ki so bili dejansko izbrani na omenjenem razpisu, še ni znano.

Mestna občina Maribor pričakuje, da bo upravičena do sofinanciranja obnove gradu v višini tri milijonov evrov, kot je v prvotnem točkovanju odločila strokovna komisija. Na občini so zanje ugodno odločitev upravnega sodišča pričakovali. “Vendarle pa nas je nekoliko presenetila hitrost odločitve sodišča glede na siceršnjo časovno prakso v podobnih zadevah,” so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Vir: STA

Zajeta slika

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.