02:56, pet, 29. Mar

Z ognjemetom se bo danes poslovil 27. Festival Lent





Z večernim ognjemetom se danes poslavlja 27. edicija Festivala Lent v Mariboru, ki je z izpraznjeno promenado ob Dravi precej vznemirila javnost. Prvi mož festivala, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina je kljub temu zadovoljen z obiskom in ocenjuje, da je festival na pravi poti.

Ognjemet LentLetos uvedene spremembe so v javnosti naletele na mešane občutke, Rukavina pa upa, da bodo s temi izkušnjami lažje razpravljali o prihodnjem razvoju festivala. “Mislim, da se bomo zdaj lažje pogovarjali z mestnimi oblastmi in da bomo skupaj prišli do rešitev,” je povedal za STA.

Obiskovalci so poleg običajne kulinarične ponudbe na Lentu, ki je prejšnja leta zakrivala pogled na reko, letos pogrešali tudi ulično gledališče, ki je veljalo za eno od osnovnih prvin festivala. Prav tako letos za razliko od lani ni bilo glavnega prizorišča na Dravi, ampak je bilo to na Trgu Leona Štuklja višje v mestu. Tam je bil med najbolj množično obiskanih dogodkov uvodni koncert zasedbe Dubioza Kolektiv, nekoliko manj ljudi je pritegnil sodobni balet.

Med domačini zelo priljubljeno je dogajanje v Mestnem parku, ki je letos prav tako doživelo spremembe. Zaradi zahtev naravovarstvenikov je bil program Art kampa osredotočen na glavno promenado, a so se obiskovalci po besedah producentke Urške Košica na to hitro privadili.

Za razliko od promenade na Lentu, ki je zaradi odsotnosti prej običajnih šotorov s hrano in konstrukcije velikega odra delovala izpraznjeno, je bila promenada v parku zaradi zgostitve dejavnosti za otroke in družine na njej ves čas polna. “Mogoče zato zgleda še večja gneča kot prejšnja leta,” je Košica povedala za STA.

Festival Lent se je razvil iz mednarodnega folklornega festivala Folkart, ki je letos prinesel v Maribor pisano bero nesnovne kulturne dediščine iz Kitajske, Mehike, Guama, Ukrajine, Rusije, Irske in Makedonije.

Folkloristi se bodo mariborskemu občinstvu danes še zadnjič predstavili na Trgu Leona Štuklja in nato odštevali čas do ognjemeta opolnoči, ki tradicionalno naznani zaključek Festivala Lent. S to razliko, da je letos edini, medtem ko sta bila prejšnja leta na Festivalu Lent dva ognjemeta. Tudi to je po navedbah organizatorjev eden od varčevalnih ukrepov, ki so jih bili letos prisiljeni uvesti zaradi nižjega proračuna festivala.

Kljub temu se bo do septembra nadaljeval Art kamp v parku ob koncih tedna. Kakšen bo festival prihodnje leto, pa še ni znano. Novi župan Saša Arsenovič si želi sprememb, predvsem v smeri večje turistične privlačnosti festivala, a zaenkrat ni jasno, kako bi to v danih okoliščinah dosegli.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.