08:02, tor, 19. Mar

Z odprtim pismom Evropi otvorili 23. Dneve poezije in vina





Včeraj, 21. avgusta, so se na Ptuju pričeli že 23. Dnevi poezije in vina. Festival je z branjem Odprtega pisma Evropi otvoril njegov avtor Ilija Trojanow, bolgarsko-nemški romanopisec, publicist in pesnik, ki v pismu Evropi kritično naslavlja njeno dvoličnost in jo primerja z razcepljeno osebnostjo doktorja Jekylla in gospoda Hyda.

Ilija Trojanow, foto: Matej Pušnik
Ilija Trojanow, foto: Matej Pušnik

Na prvem Velikem pesniškem branju pa so lahko obiskovalci prisluhnili poeziji v štirih jezikih – svoje pesmi so brali častna gosta, srbska pesnica Radmila Lazić in kitajski pesnik Bei Dao, ter Nemec Jan Wagner in Slovenka Glorjana Veber. Za zaključek festivalskega večera je intimno vzdušje pričarala glasbena skupina Pliš. Festival bo verze in vino ob pestrem festivalskem dogajanju združeval vse do sobote, 24. avgusta, do takrat pa bo prestolnica poezije živela v ob pestrem pesniško – vinskem dogajanju.

Zasebno branje Miroslava Košute
Danes se festivalsko dogajanje v dopoldanskih urah pričenja s prvim zasebnim branjem Miroslava Košute v Domu upokojencev ter pogovorom s častnima gostoma – ob 10. uri lahko v Hotelu Mitra prisluhnete Radmili Lazić, ob 11. uri pa Bei Dau na isti lokaciji. Prvič letos organizirajo tudi pogovor s kuratorjem festivala Robertom Renkom. Pogovoru o tokovih sodobne poezije boste lahko prisluhnili ob 15.30 uri v Galeriji mesta Ptuj, ob 17. uri pa sledi 64. Huda pokušnja – degustacija vin ob pesniškem branju. Istočasno se lahko otroci v domu KULTure muziKafe udeležijo pravljično-poetičnih uric, dogajanje pa se danes s Ptuja seli tudi v okoliške kraje in čez mejo: v Majšperku bosta nastopila avstrijska pesnica Birgit Müller-Wieland in ameriški pesnik Abraham Adams, v avstrijski Potrni pesniki José F. A. Oliver (DEU), Glorjana Veber (SVN), Helwig Brunner (AUT), v Ormožu bosta Poezijo v knjižnici predstavila Goran Čolakhodžić (HRV) in Jan Wagner (DEU), Murska Sobota pa danes gosti Poezijo na Skritem dvorišču, kjer nastopajo Ilija Trojanow (DEU/BGR), Katica Kulavkova (MKD), Lou Raoul (FRA) in Denis Škofič (SVN).

Radmila Lazič, foto: Matej Pušnik
Radmila Lazič, foto: Matej Pušnik

Na Velikem pesniškem branju ob 21. uri na Vrazovem trgu, nas bodo z branjem svoje poezije tokrat očarali nadvse zanimivi pesniki Noémi László (HUN, ROU), Metin Cengiz (TUR), Girgis Shoukry (EGY), Ramunė Brundzaitė (LTU) in Monika Rinck (DEU). Za glasbo bo poskrbel ulični swing bend iz Ljubljane Počeni škafi, koncertu pa bo sledil Polnočni performans lokalnega gledališča Teater III z gosti, ki bo v Stari steklarski delavnici.

Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, letos prihaja iz kar 16 držav, predstavlja pa jo 20 pesnic in pesnikov, ki bo nastopilo na več kot 60 dogodkih v Sloveniji in čez mejo v Avstriji in na Hrvaškem. Raznovrsten festivalski program, najbolj izbrana slovenska in tuja vina ter poezija na vsakem koraku spremenijo majhno srednjeveško mestece v prestolnico poezije, kjer se srečujejo ljudje najrazličnejših profilov in zanimanj, ki iščejo nove navdihe, ideje in priložnosti za sodelovanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.