03:35, čet, 25. Apr

Vse večja socialna stiska na območju Maribora





Socialna stiska na širšem območju Maribora je zelo velika. Pri tamkajšnjem območnem združenju Rdečega križa se je povpraševanje po pomoči v treh letih povečalo za skoraj 100 odstotkov. Kot je povedal sekretar Alojz Kovačič, so samo lani razdelili hrano okoli 20.000 ljudem.

getfoto2

Število prosilcev za pomoč pri mariborski izpostavi Rdečega križa, ki pokriva Mestno občino Maribor in 11 sosednjih občin, se letno povečuje za okoli 30 odstotkov. Humanitarna organizacija po besedah Kovačiča ne more zadovoljiti vseh njihovih potreb. “Veliko ljudem ne moremo več pomagati, ker je hrana, ki jo dobivajo od humanitarne organizacije, njihov edini vir prehranjevanja. Ni namreč mišljeno, da bi se ljudje prehranjevali samo s to hrano, zato veliko ljudi po tednu dni ali štirinajstih dneh pride k nam po več,” je pojasnil.

Izpostavil je velik razkorak med stroški bivanja in prihodki ljudi. “Ženska ima 226 evrov pokojnine, strošek javnega stanovanjskega sklada za bivanje pa znaša 237 evrov. Tu je že 11 evrov razlike, kje pa so še elektrika, hrana, osnovne življenjske potrebščine in tako dalje.”

Lani so iz mariborskega skladišča Rdečega križa pomagali s paketi hrane 35.812 ljudem. “Res je, da nekaterim večkrat, a lahko rečemo, da smo pomagali okoli 20.000 ljudem. To je izredno velika številka,” je povedal Kovačič.

Ob pomoči v hrani so lani razdelili tudi nekaj manj kot 50 ton oblačil in obuval, 27 ton bivalno-tehnične opreme in 33.800 enkratnih socialnih pomoči. “Te so v tem trenutku najbolj zaželene, mi pa nimamo vira, da bi ljudem lahko pomagali pri plačevanju njihovih stroškov,” je še povedal.

“Ob tem ko pomagamo tretjič, četrtič, ne vem kolikokrat že, sanirati banke, bi lahko nekaj malega sanirali tudi socialno ogrožene ljudi, ki so svojo delovno zakonsko obvezo v preteklem obdobju v celoti oddelali, zdaj pa na svojo jesen ne morejo živeti,” je kritičen Kovačič.

Večina potrebnih pomoči živi samih. “Ni več solidarnosti znotraj družin, medgeneracijskega sodelovanja je bistveno manj kot kdajkoli. To generacijo v starosti 70, 80, 85 let spravlja dobesedno v obup.”

Kovačič opaža, da humanitarnim organizacijam prispevajo predvsem tisti ljudje, ki so tudi sami potrebni pomoči. “Siromak pomaga siromaku, problem pa je nagovoriti tiste, ki imajo veliko, če ne že preveč. Že velikokrat sem pozival sto najbogatejših Slovencev, da bi enega socialno ogroženega otroka poslali na letovanje na morje v naš mladinsko-počitniški dom v Punatu, pa ni bilo junaka,” je povedal.

Povečano število prosilcev za pomoč beležijo tudi pri Nadškofijski karitas in Centru za socialno delo Maribor. Medtem ko so pri slednjem aprila 2012 beležili okoli 4600 prejemnikov denarne socialne pomoči, so jih aprila letos našteli že skoraj 5600. Izredno socialno pomoč je pred dvema letoma prejelo 178 ljudi, letos 341.

Kot je pojasnila vodja enote za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev Jadranka Tkalec, je država za izplačilo denarnih socialnih pomoči v letošnjem aprilu namenila 1,4 milijona evrov, za izredne denarne socialne pomoči pa 103.000 evrov.

Število vlog za denarno socialno pomoč se nenehno povečuje. “V letu 2012 smo prejeli 20.841 vlog za denarne socialne pomoči in 4277 vlog za izredne denarne socialne pomoči. V letu 2013 pa že 22.001 vlogo za denarne socialne pomoči in 7039 vlog za izredne denarne socialne pomoči.”

“Glede na situacijo v Mariboru pričakujemo v tem letu še veliko število dodatnih vlog, saj se ljudje na nas obračajo zaradi nezmožnosti nakupa šolskih potrebščin, plačila kurjave, električne energije in poračunov, plina. Nenazadnje je veliko vlog zaradi deložacij,” je še povedala Tkalčeva.

Tako kot Kovačič je poudarila, da niso upravičenci ali vlagatelji le brezposelni, ampak tudi zaposleni in upokojenci, ki ne zmorejo pokriti obveznosti in preživeti skozi mesec, saj njihovi prihodki ne zadoščajo za normalno življenje. “Najbolj rizična skupina so posamezniki, ki so že dalj časa brezposelni in prejemajo denarno socialno pomoč, ki trenutno znaša 265,22 evra, s tem pa naj bi posameznik imel zagotovljeno preživetje in bivanje.”

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.