19:58, pet, 19. Apr

Vranov let 2019 z Robertom Kerežijem





Mariborski ultra trail tekač Robert Kereži se bo na povabilo društva Vranov let podal na 287 kilometrov dolgo Mednarodno spominsko pot zavezništva – Vranov let. V spomin na reševalno akcijo od Ožbalta do Črnomlja bo namreč od 24. do 28. septembra pretekel to pot.

Društvo Vranov let obuja spomin na reševanje zavezniških vojakov v času NOB ter na njeno sporočilo. Letos pa se jim pridružuje Robert Kereži, ki bo to pot pretekel v petdnevni, etapni, samooskrbni trail tekaški avanturi skupaj s spremljevalno ekipo in sodelujočimi tekači. Častni pokrovitelj Vranovega teka je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Izjemna zgodovinska reševalna akcija
“V zgodovini druge svetovne vojne obstaja veliko zgodb. Toda ta govori o edinstvenem dejanju. V Evropi namreč ne poznamo primera, da bi se tako velika skupina ujetnikov rešila iz okupiranega ozemlja, ki ga je zasedala nacistična vojska,” je povedal ob napovedi dogodka Eduard Vedernjak, predsednik društva Vranov let in dodal: “Zato je prav, da ohranimo spomin na izjemno dejanje in odpremo obhodno pot, Mednarodno spominsko pot – Vranov let. Naj spominja mladino Evropske zveze na zavezništvo med Slovenci in zahodnimi zavezniškimi vojskami v najhujših dneh svetovne zgodovine.” Kereži, soustanovitelj in predsednik Športnega društva Non+ultra, pravi: “Zgodba in sporočilo, ki jo nosi reševalna operacija, je zelo navdihujoča. Zato sem se odločil, da jo s tekom in aktivnostmi, ki bodo potekale, predstavim tako v Sloveniji kot v svetu. Na eni od naslednjih izvedb, ko bo stvar dovolj dozorela, bi namreč radi z večdnevnim etapnim samooskrbnim tekmovanjem združili tekače iz vsega sveta, še posebej iz takratnih zavezniških držav, od koder so bili rešeni vojaki. Torej Britanije, Nove Zelandije, Francije in Avstralije.”

Vranov let 2019. Vir: Facebook
Vranov let 2019. Vir: Facebook

Čim bolj zvesti prvotni trasi poti
“Da bo vse pripravljeno kot mora biti, bo letošnja pionirska izvedba predvsem raziskovalne narave. Skušali se bom držati oz. čimbolj približati izvirni različici poti, kar bo seveda težko, saj se je v dobrih sedemdesetih letih marsikaj spremenilo. Hkrati pa bi seveda radi, da pot ob izvirnosti ohrani še glavne elemente in lastnosti trail teka, kar pomeni, da večji del poteka po naravi, z raznolikimi podlagami, od makadama, gozdne, poljske in planinske poti …” je še povedal Kereži.

Okvirni opis poti
Ožbalt – Lovrenc na Pohorju – Rogla – Dovže (Slovenj Gradec) – Graška gora – Spodnji Razbor (Zavodnje) – Bele vode – Šmihel (Mozirje) – Tirske peči – Ter – Ljubno ob Savinji – Lenart pri Gornjem gradu – Nova Štifta – Zgornji Tuhinj – Golice – Gabrje pod Špikom – Prevoje – Blagovica – Zg. Koseze – Mala sela – Zg. Hotič – Litija – Bogenšperk – Trebnje –  Mirna peč – Žužemberg – Dolenjske Toplice – Semič – Otok (Črnomelj)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.