22:07, čet, 28. Mar

Vlada podprla izvajanje letalske obrambe pred točo





Vlada je na včerajšnji dopisni seji podprla izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov na območju severovzhodne Slovenije v letih 2020 in 2021.

Vir: pixabay.com

Ob seznanitvi z Informacijo o izvajanju letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom podprla izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov na območju severovzhodne Slovenije v letih 2020 in 2021.

Letalski center Maribor je sicer edini izvajalci protitočne obrambe v Sloveniji in v severovzhodni Sloveniji izvaja letalsko obrambo proti uničujoči toči. Zadnja leta dobrih 2900 kvadratnih kilometrov površin v severovzhodni branijo z enim letalom. Vsak dan v poletnem času od jutra pa do sončnega zahoda je dežurna posadka (pilot, kopilot in radarski operater), ki zjutraj pregleda meteorološke podatke in ves dan budno spremlja avstrijsko radarsko sliko, ter po potrebi sproži akcijo obrambe pred točo.

Vsi pri tem nastali podatki se tudi arhivirajo. Letalo je dežurno in je popolnoma opremljeno in namenjeni samo tej dejavnosti v času dežurstva. Tako je reakcijski čas za akcijo samo 5 minut, sporočajo iz Letalskega centra Maribor. Seveda je potrebno vsako akcijo koordinirati s pristojno kontrolo letenja. Ko se sproži akcija, pilota z letaloma poletita proti nevihtnemu oblaku, nadaljnja akcija pa se usklajuje z radaristom po radio vezi.

Delo dežurne posadke je zelo zahtevno, saj se leti v pogojih, ko druga tudi večmotorna letala ostanejo na tleh ali se nevihtam na daleč izognejo. Delo zahteva od obeh pilotov izjemno usposobljenost in koordinacijo z operaterjem na tleh ter seveda odlično znanje praktične letalske meteorologije in obvladovanje razvoja oblakov, saj so mnoge odločitve prepuščene njihovemu znanju in dolgoletnim izkušnjam.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.