13:38, pet, 19. Apr

Vlada Mariboru: Program pomoči zahteva določen čas





Po večkratnih pozivih vladi, naj izpolni svojo lansko obljubo o dodatni pomoči problemskemu območju z visoko brezposelnostjo Maribor s širšo okolico, so v kabinetu predsednice vlade odgovorili, da se tako vlada kot premierka zavedata težkega položaja. A takšni programi “zahtevajo določen čas za začetek izvajanja instrumentov”, so dodali.

Po županih so se na vlado 14. februarja obrnili še v Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor in jo opozorili, da so posledice neizvajanja obljubljenega programa pomoči Mariboru s širšo okolico katastrofalne. Kot so danes sporočili iz območne zbornice, so te dni prejeli odgovor kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek.

“Povedati moramo, da se tako vlada Republike Slovenije kot tudi predsednica vlade zavedata težke situacije problemskega območja Maribora s širšo okolico in pomembnosti izvajanja Programa spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico. Tudi ta program, kot vsi ostali programi iz preteklosti za problemska območja, zahtevajo določen čas za začetek izvajanja instrumentov, ki so bili potrjeni s strani vlade RS in so v teku,” so zapisali v odgovoru.

Ob tem so izpostavili, da bo izvedba omenjenega programa ena od prioritet novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Državni zbor je v ponedeljek za ministra potrdil Metoda Dragonjo.

Vlada je lani poleti Maribor s širšo okolico določila za problemsko območje z visoko brezposelnostjo in sprejela sedem ukrepov razvojne podpore v skupni vrednosti 66,2 milijona evrov.

Najpomembnejši ukrep je program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju 2013 do 2018, ki ga je vlada sprejela 10. oktobra lani, a niti en ukrep iz programa do danes še ni bil izveden. Program zagotavlja sredstva v skupni vrednosti 32 milijonov evrov in neposredno pomoč podjetjem in brezposelnim na območju, ki poleg mariborske zajema še občine Ruše, Pesnica, Kungota, Hoče-Slivnica, Selnica ob Dravi, Podvelka, Ribnica na Pohorju in Radlje ob Dravi.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so za STA pred dnevi pojasnili, da je vlada že pristopila k aktivnostim za začetek izvajanja omenjenega programa.

Lani sredstva v ta namen niso bila načrtovana, je pa ministrstvo, kot so poudarili, po objavi sklepa vlade o Mariboru s širšo okolico kot o posebnem problemskem območju z veliko brezposelnostjo že junija objavilo javni razpis za spodbujanje raziskovalno-razvojnih projektov na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo v letih od 2013 do 2015, ki je bil namenjen tudi podjetjem iz Maribora in širše okolice.

-glavne-znamenitosti-Glavni_trg1_Slovenia_Slovenija_Maribor_Pohorje_Marko_Petrej

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.