11:42, tor, 23. Apr

VIDEO: Župani Spodnjega Podravja v podporo kandidaturi MO Ptuj za EPK 2025





Župani občin Spodnjega Podravja so se na izrednem kolegiju seznanili z namero Mestne občine Ptuj, da se skupaj z drugimi občinami v regiji poda v bitko za naziv Evropske prestolnice kulture 2025. Projektu, ki sta ga predstavila Aleš Šteger in Mitja Čander, so izrekli načelno podporo.

Projekt sta predstavila Čander, nekdanji programski vodja Maribor EPK 2012 in Šteger, ptujski literat. Župane Podravja sta pozvala k sodelovanju, kandidaturi pa so župani izrekli načelno podporo.

Kot je poudaril bo prvo sito pri izbiri kandidata na nacionalni ravni oktobra ali novembra, dokončno pa bodo o nosilcu naziva odločali konec naslednjega leta, ko bo o tem odločala mednarodna komisija v Bruslju. Čeprav časa ni ravno veliko, ga je po Štegrovih besedah ravno dovolj, da ne bo možnosti za kakršnekoli pomisleke ali spore.

Bitka za naziv ne bo enostavna, je pa Šteger prepričan, da ima ravno Ptuj najboljše možnosti, saj ima kot partnersko mesto iz leta 2012 zelo pozitivno izkušnjo, ob tem pa je poleg Lendave, kjer je trenutno usoda kandidature še zelo nejasna, edini kandidat, ki prihaja iz vzhodne kohezijske regije. Županja Mestne občine Ptuj je pozdravila odločitev županov in dejala, da jih čaka še veliko dela.

Prisotni župani niso imeli pripomb. Gajškova pa upa, da jim bo uspelo in da bodo s sodelovanjem vsi imeli nekaj od tega. Korakov do tja je še precej in delo bo težko, se zaveda Gajškova, vendar glede na to, da za projektom stoji izkušena ekipa in da Ptuj ima potencial za kaj takega, verjame da so lahko pri kandidaturi uspešni.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.