05:10, sob, 20. Apr

VIDEO: Župani Spodnjega Podravja bližje odločitvi o obnovi vodovodnega sistema





Kolegij županov občin Destrnik, Trnovska vas, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Cerkvenjak in Sveta Trojica v Slovenskih goricah so po skupnem sestanku z direktorji občinskih uprav teh občin sporočili, da so z oddajo javnega naročila za njihova dva sklopa pripravljeni počakati najkasneje do 30. junija 2020. Ob tem poudarjajo, da če se bodo do konca meseca uskladili in objavili javno naročilo za oddajo dokumentacije, so njihov sklop pripravljeni oddati v okviru enega javnega naročila. Tudi tokratna razprava med župani je bila vroča, so pa vendarle uspeli skleniti kompromis glede delitve stroškov in tako uspeli narediti korak naprej. Dokončno naj bi se dogovorili v roku dveh tednov.

Spomnimo, da 17 županov občin Spodnjega Podravja v zadnjih letih ni našlo skupnega jezika z občinama Kidričevo in Starše. Župana teh dveh občin namreč nista pristala na delitev stroškov priprave projekta glede na porabljeno vodo. Prejšnji teden pa se je medtem zapletlo še zaradi peterice občin – Destrnik, Sveti Andraž, Trnovska vas, Cerkvenjak in Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Ker so namreč bili razočarani nad dosedanjim potekom projekta, so odstopili od skupne priprave projektne dokumentacije za obnovo vodovodnega sistema, ter napovedale, da bodo za svoj del dokumentacije poskrbele same in tako pospešile projekt.

Župani so se tako strinjali, da se dokumentacija pripravi po vzorcu porabljene vode, tako da je že v pogodbi jasno razvidno kaj se financira s skupnim denarjem in kaj financira vsaka občina zase. Povezovalne vode in vodnjake financirajo skupaj po porabljeni vodi, vse ostalo kar se je projektiralo v razpisni dokumentaciji pa financira vsaka občina na svojem ozemlju. Da so s to točko naredili korak naprej, se strinja tudi direktor uprave Komunale Ptuj, Janko Širec.

Župan Občine Kidričevo, Anton Leskovar že do zdaj ni pristajal na dvig omrežnine v delu, ki se nanaša na stroške obnove priključkov, nedavno pa je odstopil še od pred petimi leti podpisanega sporazuma o enotni povprečnini. Glede na to, da so na tokratnem uro in pol trajajočem kolegiju z burno razpravo vendarle dosegli kompromis, meni, da bo počasi viden napredek.

Na kolegiju je sicer bilo slišati tudi nekaj krepkih na račun Mestne občine Ptuj, na te besede se je odzvala tudi ptujska županja Nuška Gajšek.

Ptujska županja je dodala, da je vesela, da so tokrat končno prišli do streznitvenega trenutka in da bodo projekt morda le začeli peljati drugače. Ob tem pa še pravi, da dokler dogovor ne bo podpisan in bo zgodba prišla dlje od tega, kjer je danes, bodo nekateri še vedno dvomili  uresničitev projekta. “Dejstvo pa je, da mestna občina lahko projekt pelje tudi sama in se sama prijavi na evropska sredstva, medtem ko bodo vse manjše občine pri tem imele težave,” je še dodala Gajškova.

Sicer pa je v načrtu obnova 250 kilometrov omrežja, kar predstavlja le delček 1130 kilometrov dolgega vodovodnega omrežja v Spodnjem Podravju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.