14:04, pet, 29. Mar

VIDEO: Župani slovenskogoriških občin za skupne projekte





Župani občin v Slovenskih goricah so danes na 2. kolegiju županov občin Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Sveta Ana, Sv. Jurij v Slovenskih goricah in Sveta Trojica v Slovenskih goricah med drugim govorili o težavah, s katerimi se manjše občine v regiji soočajo.

Župani se znajo povezati na kolegijih in govoriti o pomembnih temah, ki veliko doprinesejo k razvoju in uskladitvi zanimivih točk. Župan občine Sveta Trojica, David Klobasa je bil s potekom današnjega kolegija županov zadovoljen.

Potencial v razvoju obstaja

Tudi manjše občine imajo veliko potenciala pri razvoju. Zato bo aktivno vlogo pri tem razvoju nadalje igrala tudi Ustanova dr. Antona Trstenjaka, ki je v preteklosti namenjala sredstva za štipendiranje podiplomskih študentov v prej omenjenih občinah. Po novem bodo taista sredstva namenjali za posamezne projekte, ki bi jih občine proizvedle.

Razmišljajo, da bi ta finančna sredstva namenili za določene projekte in to je zanimivo tudi županu Občine Lenart, Janezu Krambergerju.

To območje Slovenskih goric od avstrijske do hrvaške meje, med Muro in Dravo, to je nek specifikum, kar se tiče zgodovine, narave in nas si to območje vedno nekako prisvoji, na vseh koncih nekdo. Tako da, kot samo območje ima bolj malo od tega. Mi ne želimo delati svoje regije, daleč od tega. Ampak gre za posebnost. Slovenske gorice so drugačne in to drugačno želimo mi v gospodarskem smislu, kulturnem in kmetijskem, želimo čim bolj e izkoristiti,” je zaključil Kramberger.  Kljub temu, da je želja po sodelovanju velika, se župani zavedajo, da včasih ostane le pri nameri.

Centralizacija Slovenije je težava, ki jo najbolj občutijo manjše občine, sploh v Severovzhodni Sloveniji, razlaga Milan Repič, župan Občine Benedikt.

Kolegiji namenjeni usklajevanju

Ti sestanki, ki jih imamo so dobrodošli da uskladimo projekte in štartamo na te projekte, ki so v interesu vseh občin in na tak način bomo morali poskušati pripeljati tudi nek dodatni denar v naše območje,” je prepričan župan Benedikta. Sestanek je sicer minil brez konkretnih odločitev in sklepov, ki bi zavezovali župane sodelujočih občin k izvajanju kakršnihkoli projektov. “Jaz ga jemljem bolj kot seznanitvene narave, tako da konkretnih zadev na tem sestanku ni bilo dorečeno, so pa bile te manjše zadeve, ki so sprotne in dobrodošle, da se o njih debatira,” je zaključil Repič.

Sicer so govorili tudi o aktualnih zadevah, kot sta financiranje Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Območnega združenja Rdečega križa. “Dogovarjamo se, da enotno nastopamo do teh problemov v različnih občinah, kajti ljudje ne vedo, kje so meje občin. In bilo bi zelo čudno, da za neke enake usluge imamo različna merila,” pa pravi župan Občine Lenart, Janez Kramberger. 

Velik korak naprej je skupna gradnja kolesarskih poti, ki bodo občine še bolj povezale, turistom pa omogočile lahko prehajanje iz ene v drugo, v tem kraku pa so skupaj uspeli zgraditi tudi vodovodno omrežje. “Skupaj smo močnejši. saj mi ne zahtevam nič, kar nam ne pripada, ampak ta denar, ki ga je malo, s povezovanjem želimo, da bi  ga čim boljše izkoristili,” je še dodal lenarški župan.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.