23:05, tor, 16. Apr

VIDEO: Župan in direktorica v pričakovanju (raz)rešitve Zavoda za turizem Maribor-Pohorje





Mariborski mestni svetniki bodo danes odločali o nadaljnji usodi Zavoda za turizem Maribor-Pohorje. V vodstvu MO Maribor želijo, da bi ta postal del služb ali uradov občine, direktorica Zavoda pa pred takšno odločitvijo svari, češ, da svetniki morda niti ne vedo, da lahko sprejmejo nezakonito odločitev.

Osnovni problem naj bi bil, da soustanoviteljice Zavoda za turizem (ob mariborski so to še občine Hoče-Slivnica, Rače-Fram in Starše) “ne želijo sofinancirat delovanja Zavoda. To so se izjasnile in zdaj moramo realnost uskladiti s tem dejstvom. Možnosti sta dve. Eno je, da dejavnost prenesemo v okvir mestne uprave, kar predlagamo in kar zakon dopušča. Druga možnost je, da ustanovimo zavod, kar tudi zakon dopušča. To je stvar debate na mestnem svetu. Da svetniki ne bi sprejeli niti enega niti drugega pa ne verjamem, ker morajo delovat v interesu Mestne občine. Interes Mestne občine pa ni, da dajemo denar, s katerim razpolagajo drugi, ampak da z denarjem, ki ga mi dajemo v Zavod, tudi mi sami razpolagamo,” je pojasnil župan MO Maribor Andrej Fištravec. Šlo naj bi za preslabo izkoriščenih milijon evrov. Nas pa je zanimalo še ali se v nameri prenosa Zavoda na občino morda skriva ponovni poskus odstavljanja direktorice, ki so jo nedavno že poskušali razrešiti, vendar neuspešno, saj so ji svetniki občin soustanoviteljic takrat izrekli podporo. Ali gre za nezaupanje? Preverite županovo pojasnilo v njegovi video izjavi.

Direktorica svari pred protizakonitostjo in izgubo denarja
Windischeva je v teh dneh na dopustu, tako da bodo o usodi Zavoda, ki ga vodi, odločali v njeni odsotnosti. Ne glede na to, nam je po telefonu pojasnila svoje stališče. Poudarja, da bi prenos Zavoda na občino pomenil velik korak nazaj, predvsem pa, da se svetniki morda sploh ne zavedajo, da lahko sprejmejo nezakonito odločitev. Predlog mestne uprave je predala v preučitev dvema odvetniškima pisarnama, ki sta ugotovili, da “gre za protizakonito dejanje, saj je v vsakem primeru potrebno obstoječi odlok ukiniti, za kar so potrebna soglasja vseh občin soustanoviteljic,” je pojasnila Doris Urbančič Windisch. Vodstvo mariborske občine je sicer že pridobilo pisne odgovore občin Rače-Fram in Starše, v katerih med drugim navajajo, da ukinitvi odloka ne nasprotujejo. Prav tako so pridobili dve pravni mnenji, ki utemeljujeta zakonitost predlogov mestne uprave. Dileme o slabši poziciji pri prijavljanju na razpise pa po besedah župana Fištravca (tudi) ni, saj se “ne bi čisto nič spremenilo“. Windischeva med tem svari pred izgubljenimi sredstvi.  “Definitivno se ne strinjam s tem prenosom. Poglavitni razlog je v tem, da pridobljena sredstva, ki smo že dobili s strani Ministrstva in evropskih razpisov, s tem prenosom izgubimo. Po naših ocenah gre za približno 400 do 500 tisoč evrov.”

“Tako daleč župan ne bi šel”
Župan Fištravec je pri predstavljanju predloga za prenos Zavoda na občino posebej poudaril, da bi v primeru prenosa ohranili vse zaposlitve, ki jih Zavod trenutno ponuja, a Windischeva je skeptična. “Določena delovna mesta na občini že pokrivajo določene osebe. Smatram, da se zato nekatera delovna mesta ne bi mogla obdržati, saj občina verjetno ne potrebuje dodatnih zaposlitev računovodij, sekretarjev, protokolarnih oseb, stike z javnostmi, ljudi, ki skrbijo za mednarodne razpise in podobno, ker to so pisarne, ki so že polno zasedene,” je dejala. Sama pa bi, v primeru, da bi prenos Zavod na občino uspel, morebitno novo službo zavrnila. “Zavoda za turizem v obliki lokalne organizacije, kar je bilo pred 10, 15 leti, ne vidim in te vloge ne bi sprejela. Bi šla drugam. Tja, kjer je več možnosti za potencial,” je dejala Windischeva. Na vprašanje ali predlog prenosa Zavoda  na občino razume kot nadaljevanje sage poskusov njenega odstavljanja, pa je odgovorila: “Mislim, da tako daleč župan ne bi šel.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.