08:58, čet, 25. Apr

VIDEO: Zdravniki UKC Maribor priskočili na pomoč zdravnikom mariborskega zdravstvenega doma





V UKC Maribor so danes sklicali novinarsko konferenco zaradi nezavidljive situacije v kateri so se znova znašli zdravniki splošne medicine (družinski zdravniki) Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor. Zaradi preobremenjenosti tamkajšnjih družinskih zdravnikov in posledično njihove nezmožnosti izvajanja še dodatnega dežurstva v UKC Maribor, bodo zdravniki UKC Maribor priskočili na pomoč in si razdelili dežurstva.
Z junijem je v mariborskem zdravstvenem domu ena zdravnica družinske medicine napovedala odpoved, zato bo manko med splošnimi zdravniki še večji. Do kdaj bodo situacijo lahko pokrivali, zdravniki pravijo, da zagotovo ne v nedogled.
Spomnimo, da so pred časom za junij družinski zdravniki mariborskega zdravstvenega doma, kar 40 teh, napovedalo kolektivno odpoved, vendar so jo zdaj prestavili na 30. september. Do takrat bodo “luknje” pokrivali z zdravniki mariborske bolnišnice. Zaradi pomanjkanja zdravnikov družinske medicine imajo posledično težave tudi v UKC Maribor. Razlaga Roman Košir, predstojnik urgentnega centra UKC Maribor

Na problematiko, ki se pojavlja v družinskih ambulantah, že nekaj mesecev aktivno opozarjajo zdravniki, zaposleni v ZD Adolfa Drolca Maribor. Preobremenitve pri rednem delu so stalnica, ob tem pa je treba dodati še njihovo delo v dežurni službi. S kakšnimi težavami se soočajo razlaga, Maja Arzenšek, predstojnica splošnega zdravstvenega varstva v ZD Maribor.

Ob tem opozarjajo, da je pacientov, ki potrebujejo urgentno obravnavo vedno več, zdravnikov, ki bi jim lahko pomagali, pa je premalo. V kliničnem centru se zavedajo, da ti pacienti ne morejo čakati, dodaja strokovni direktor kliničnega centra UKC Maribor, Matjaž Vogrin

Nadaljeval je optimistično. Tudi v urgenci so medtem soočeni s kadrovsko problematiko, vendar so končno začeli prihajati prvi specialisti na tem področju. V letošnjem letu tako napovedujejo 5 specialistov, nekaj še jih pričakujejo v naslednjem letu. Napovedi so tako pozitivne, saj bodo s temi specialisti lahko izboljšali delo v urgentni službi, tako da ne bodo imeli le prostorov, temveč tudi ustrezno usposobljen kader, ki bo moral ves čas sodelovati tudi z zdravniki na primarnem nivoju, oziroma z družinskimi zdravniki.

Problematika primarnega zdravstva večletna

Kar 80 odstotkov, oziroma 40 vseh družinskih zdravnikov, ki dela v mariborskem zdravstvenem domu, je napovedalo kolektivno odpoved. Ali prestavitev kolektivne odpovedi iz meseca junija na september zveni kot izsiljevanje, Arzenškova pojasnjuje, da to niso težave, ki bi se zgodile včeraj.

Dejstvo je, da se na to problematiko opozarja že 15 let, ne od lani in očitno opozorila niso zalegla, tako da lahko razumemo to kor kakorkoli, dejstvo je, da je nemogoče tako nadaljevati z delom. In v lanskem letu so tudi ta glavarinski količnik o katerem ves čas govorimo, še dvignili za vse izpostave. To je bilo to, kar je sodu izbilo dno. Že ob teh obremenitvah, ki jih imamo trenutno, med katerimi se ne upošteva dejstvo, da se vključujmo v dežurno službo, to pomeni, da naslednji dan nadaljujemo delo v svojih ambulantah in nimamo prostega dneva, tako kot je to sicer. Obremenitve so res velikanske. In tudi v času ko nekoga ni, ni zagotovljenih dodatnih kadrov, s katerimi bi lahko manjkajoče pokrivali,” razlaga Arzenškova.

Teh 40 zdravnikov, ki se je odločilo za “grožnjo” s kolektivno odpovedjo, vztraja s tem, vkolikor njihove zahteve ne bodo uresničene oziroma se bo v sistemu na področju primarnega zdravstva tudi nekaj spremenilo.

Situacija za zdravnike splošne medicine v Mariboru v tem trenutku ni rožnata. S tem, ko so lani glavarinski količnik še povečali, torej število pacientov na zdravnika, je dela vedno več, časa na pacienta premalo, pogoji, v katerih delajo, pa so za zdravnik postali nemogoči. Svoj delovnik je opisala Arzenškova.

V primeru črnega scenarija, torej da ministrstvo za zdravje ne odobri aneksa 2, in s tem dodatne finančne vzpodbude za dodatno zaposlovanje prepotrebnega kadra, bo 40 zdravnikov mariborskega zdravstvenega doma dalo odpoved. Kam bodo šli, še ne vedo, nekateri med njimi zaradi situacije v kateri so, razmišljajo celo o menjavi poklica.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.