12:09, čet, 25. Apr

VIDEO: Veliki izzivi pri sprejemanju novih stanovalcev v domovih za starostnike





Od tega tedna naprej lahko domovi za starostnike po Sloveniji spet sprejemajo nove stanovalce. Sistem institucionalnega varstva starostnikov je sicer še vedno zelo obremenjen, hkrati pa morajo upoštevati še preventivne ukrepe za omejevanje širjenja bolezni covid-19. Direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič nam je povedal, da lahko pri sprejemanju nastanejo tudi težave.

Izzive, ki jih bodo v teh in naslednjih dneh imeli domovi za starostnike pri sprejemanju novih stanovalcev, je povzel Marko Slavič. Težave namreč nastanejo, ker so domovi brez sivih con, v katerih bi sprejeli osebe, ki bi potencialno lahko bile okužene s covid-19.

Je pa še dodal, da je število čakajočih na sprejem po domovih različno, večinoma veliko, samo v Domu Danice Vogrinec imajo na primer zdaj 130 oseb na čakalni listi.

Omejeni obiski v domovih za starostnike

Sicer pa so po domovih za starostnike omejeni tudi obiski svojcev stanovalcev. Z 29. majem se sicer zaključuje naročanje obiskov po telefonu. Od ponedeljka, 1. junija 2020, pa bodo obiski svojcev v tem domu omejeni na dve zdravi osebi med 10. in 19. uro. Pogoj za dovoljen obisk je, da ste brez bolezenskih znakov najmanj zadnjih 14 dni. Obiskovalcem pa tudi predlagajo, da v skrbi za svojce presodijo o primerni dolžini časa obiska. Na obisk lahko pridejo le s pravilno nameščeno zaščitno masko, z razkuženimi rokami. Obiskovalce pa bodo zapisali tudi v knjigo obiskov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.