09:38, pet, 29. Mar

VIDEO: V UKC Maribor odprli presejalno-diagnostični center programa DORA





UKC Maribor je po desetih letih prizadevanj končno dobil Presejalno-diagnostični center (PDC) Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA. Center je pomemben za širšo severovzhodno Slovenijo, saj bodo v UKC Maribor postopno začeli izvajati dodatne preiskave za ženske, pri katerih bodo pri presejalni mamografiji v programu DORA ugotovili spremembe. Te ženske bodo v istem centru tudi zdravili.

Na slovesnem odprtju centra je bil minister za zdravje RS Samo Fakin, ki se je zahvalil ekipi UKC Maribor za trud in velik dosežek, pa tudi ekipi državnega programa DORA za centre, ki delujejo skladno z najvišjimi standardi po vsej Sloveniji. Maksimiljan Kadivec, vodja drž. programa DORA, je poudaril izjemen pomen pokritosti celotne države, predvsem zaradi tega, ker ženskam iz Štajerske po novem ne bo treba na preglede in zdravljenje v druge oddaljene centre. Več v priloženem posnetku.

Dostopnost je izredno pomembna tudi iz finančnega vidika, ki premnogokrat ovira zdravljenje. To so opazili tudi v Državnem programu DORA. Več v posnetku.

PDC programa DORA v UKC Maribor so tako zagotovljeni prostori za slikanje asimptomatskih žensk, specifična medicinska oprema in visoko usposobljeno osebje za delo. Dodatno so namreč izobrazili dva zdravnika radiologa, tri patologe, dva kirurga, štiri radiološke inženirje, medicinske sestre in administratorki. Kupili so tudi aparat za slikanje dojke z različnih kotov, ki dobljene podatke združi v podobo, ki radiologu poda znatno natančnejšo sliko, in sodobno mizo za punkcije.

Izjemen pomen presejalnega programa DORA je na odprtju izpostavila tudi Mojca Senčar, častna predsednica Slovenske Europa Donne, ki je obenem zdravnica in bolnica, ki je preživela raka na dojki. Njeno izjavo smo zabeležili v priloženem posnetku.

Od aprila 2008, ko so slikali prvo žensko, so v programu DORA opravili več kot 330.000 mamografij in pri 2.200 ženskah odkrili raka dojk, ki si ga ženske niso same zatipale. Ravno zaradi tega je izredno pomembno, da se ženske odzovejo na vabilo presejevalnega programa. S tem se namreč znižuje umrljivost v ciljni populaciji. Danes v Sloveniji slikajo ženske na 20 mamografskih aparatih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.