22:02, pet, 19. Apr

VIDEO: V Mariboru pozdravljajo dvig povprečnine





Vlada in tri občinska združenja so včeraj podpisali pismo o nameri, ki višino povprečnine za prihodnje leto določa pri 573,5 evra na prebivalca. Obenem pa so se zavezali, da bodo v roku šestih mesecev pripravili spremembe zakonodaje, ki bi zmanjšala stroške občinam.

Kot je dejal predsednik vlade Marjan Šarec, so bila pričakovanja občin višja, pa vendar so dosegli dogovor, saj so tudi predstavniki občinskih združenj razumeli splošno finančno sliko. Je pa po premierjevih besedah to šele prvi korak sodelovanja med vlado in občinami. Čaka jih tudi sodelovanje pri pripravi posodobitve zakonodaje. Še bolj kot višina povprečnine namreč razvoj občin zavira nerazumna zakonodaja na vseh področjih, še je dejal Šarec.

Ker premier prihaja iz županskih voda, bil je namreč tudi sam župan Kamnika, je opozoril, da si marsikdo ne predstavlja kakšne naloge vse opravljajo občine in s čim vsem se morajo ukvarjati. “Ta vlada to zelo dobro razume, bomo pa morali vsi vložiti napore v to in vsak opraviti svojo nalogo, da bomo dobili zakonodajo, ki bo občinam omogočila boljši razvoj, hkrati pa tudi preglednost nad delovanjem občin,” je dejal.

V Mariboru zadovoljni z napredkom

Da je tokratna vlada vsaj zaenkrat naklonjena občinam, tudi mariborski, je zadovoljna tudi Lidija Divjak Mirnik, sicer poslanka državnega zbora, kandidatka za županjo Mestne občine Maribor in mestna svetnica. Na soočenju županskih kandidatov za župana MOM na televiziji BK TV je povedala:

Tudi aktualni mariborski župan Andrej Fištravec je z napredkom pri posluhu vlade do občin zadovoljen:

Dogovorjena višina povprečnine bo za drugo leto višja za dobrih 20 evrov kot letošnja, a hkrati 35 evrov nižja od predvidenih stroškov v letu 2019.

Sicer pa je povprečnina na prebivalca v državi ugotovljen primeren obseg sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.