13:31, pet, 19. Apr

VIDEO: V lenarški tovarni TBP delavci zaskrbljeni





Delavka v lenarški tovarni TBP d.d. iskreno o nevzdržnih razmerah v času epidemije koronavirusa. Kot nam je zaupala so prejšnji teden delali za tekočim trakom, eden ob drugem, brez zaščitnih mask in rokavic, prav tako pravi, da je razkužila zmanjkalo že ob 10. uri. Direktor TBP d.d. Danilo Rojko miri. Kot je dejal v pisni izjavi bodo maske delavci dobili danes. K temu je še dodal, da bodo delavcem, ki ne delajo v normalnih razmerah, uredili tudi t.i. krizni dodatek k plači.

“Naše razmere so take kot, da se nebi nič dogajalo. Delamo normalno. Dosti ljudi manjka, ljudje kihajo, ne vemo zakaj, kje so. Ali že imajo virus ali ne… Ljudje so iz različnih krajev, iz različnih občin in tudi doma imajo ljudi, ki so izolirani, starejše, partnerje,… In to nič ne pomaga, Če mi pridemo iz službe in jim lahko kaj prinesemo. Glejte, maske. Vsi dobro vemo, da jih ni in tudi mi smo zadnji, da bi jih dobili. Maske bi si morali že nadeti pri vhodu, ker v garderobi so največje gužve, ker smo tik druga ob drugo, ker se dotikamo. Razkužilo ja. razkužila so na sanitarijah ampak tudi že po 9.00, po 10.00 zmanjkajo, včasih jih sploh ni včasih so, različno,” nam je pripovedovala ena od delavk v podjetju. K temu je dodala, da delajo za trakom, in si viruse dobesedno podajajo iz roke v roko. “Ljudje, ki delajo na linijah so drug ob drugem, ker so naprave tako narejene, da nam to ne morejo omogočiti, da bi delali dva metra ali pet metrov ali kolikor narazen. In tu so plastični izdelki in materiali. Če se virus tako prenaša kot je javnost prikazala, potem si jih mi iz roke v roko podajamo,” nam je dejala delavka.  Dodaja še, da so kot delavci nemočni in, da se bojijo za svoje službe.

Rojko: Preko vikenda smo uspeli zagotoviti dovolj zaščitnih mask za vse zaposlene

V podjetju TBP d.d. pa odgovarjajo, da tukaj ne gre za dajanje prednosti kapitalu pred zdravjem, temveč zagotovitev prihodnosti zaposlenim tudi po epidemiji koronavirusa. Na naša vprašanja se je včeraj pisno odzval direktor družbe TBP d.d., Danilo Rojko. “Naši kupci ustavljajo proizvodnjo v Evropi, zunaj nje pa je v tem trenutku situacija še negotova. Tudi naši kupci niso čez noč ugasnili proizvodnje, temveč so nakazali, da bodo to storili v nekaj dneh. Izvedli so jo nadzorovano. Vendar se bomo v tednu, ki prihaja, še dodatno prilagajali zniževanju števila prisotnih zaposlenih in postopam ustavljali proizvodnjo. Upamo, da se bo ta situacija glede dobav zaščitnih mask v prihodnjih dneh vsaj delno uredila. V tem trenutku lahko naznanim, da smo preko vikenda uspeli zagotoviti dovolj zaščitnih mask za vse zaposlene, ki jih bodo prejeli jutri ob prihodu v podjetje. Tako bodo vsi zaposleni imeli zaščitne maske. Hkrati pa smo vsem zaposlenim, ki delajo v razmerah, ki niso povsem normalne, uredili t.i. krizni dodatek k plačam. Zavedamo se, da bodo zaposleni tudi v času, ko bodo doma potrebovali sredstva za nakup najnujnejših živil in ostalih potrebščin. Tudi v času epidemije in po njej je treba živeti!” 

Ob tem je še zapisal, da so v zvezi s širjenjem koronavirusa in zagotavljanjem pogojev za čim bolj normalno delo v družbi TBP d.d., podobno kot v ostalih podjetjih, sprejeli številne ukrepe za zaščito zaposlenih. “V prvi fazi razdelitev obraznih mask zaposlenim, kateri so v neposrednem stiku z zunanjimi osebami. Že pred časom smo sicer naročili 1.500 zaščitnih mask, ki jih zaradi večjega povpraševanja in začasnega ukrepa vlade glede trgovanja z zaščitnimi sredstvi, še nismo dobili. Ukrep se bo jutri, v ponedeljek razširil na vse zaposlene, saj smo uspeli, kot sem že navedel, po različnih kanalih pridobiti zadostno število zaščitnih mask,” je včeraj  med drugim pisno odgovoril Rojko.

Na dogajanje je preko Facebooka opozoril tudi župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, David Klobasa. “Predvsem zaradi tega, ker si želimo zazščititi naše občanke in občane in želim, da jemljemo stvari dovolj resno. V tem trenutku v naži občini še ne beležimo okužbe, me je pa strah, da so lahko takšne situacije kjer zadeve ne jemljeno dovolj resn,  pravo žarišče okužb v prihodnje,” je dejal Klobasa. K temu pa dodal: “Apeliram na vse vključene delodajalce, da poskrbijo za zdravje naših občank in občanov. Mislim, da je skrajno resna situacija. Pomembno je, da v prvi vrsti gledamo na zdravje naših ljudi.”

Smo pa izvedeli, da so delavke v podjetju maske danes prejele.

Podrobnosti v videu:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.