21:29, pet, 19. Apr

VIDEO: Urška Repolusk podpira projekt v Matavškovi jami





Včerajšnja predstavitvi kolesarskega poligona v Matavškovi jami, projekta, ki ga je začel nekdanji župan Ruš, Uroš Razpet, je razjasnila marsikatero dilemo občank in občanov in prav gotovo tudi občinskih svetnic in svetnikov.

Uroš Razpet na predstavitvi projekta "Matavškova jama"
Uroš Razpet na predstavitvi projekta “Matavškova jama”

Že takoj na začetku se je nekdanji ruški župan posul s pepelom, ko je dejal, da bi se takšna predstavitev morala zgoditi že veliko prej, vendar je bil prepričan, da bodo projekt uspeli dokončati že v njegovem mandatu in z njim nekako presenetiti občane in občanke. “To je pač bila neka moja odločitev takrat, ki verjetno ni bila najbolj modra, ampak zdaj smo tukaj,” je svoj uvodni nagovor zaključil Razpet.
Prisotni, med katerimi je bila tako zainteresirana javnost, kot nekateri občinski svetniki in aktualna županja Urška Repolusk, so se enoglasno strinjali, da je velika škoda, da predstavitev ni bila izpeljana že prej, saj bi tako prihranila marsikatero razburjenje v Rušah. Zaradi nejasnosti oziroma slabe obveščenosti o projektu je v občini Ruše krožilo tudi veliko neresničnih informacij kot je recimo ta, da projekt sploh nima gradbenega dovoljenja. Sicer je to podatek, ki ga lahko vsak preveri na upravni enoti, zato izjemno čudi dejstvo, da svetnik Martin Lesjak iz stranke SD pred kamero lokalnega medija trdi, da gradbenega dovoljenja ni videl. Včeraj je namreč direktor občinske uprave Občine Ruše, Dušan Lahe povedal, da projekt gradbeno dovoljenje ima že od vsega začetka.

Projekt je ima zgolj to napako, da je pa nekdo “pozabil” na upravni enoti prijaviti začetek del, vložiti dokument, ki ga po besedah bivšega župana na upravni enoti samo vložijo v spis projekta in ga nato “pospravijo” v predal, saj gre zgolj za formalni dokument o pričetku del. Včerajšnja predstavitev je razjasnila tudi, morda najbolj perečo dilemo, da bivši župan ni ravnal na svojo pest, saj je bil projekt v proračunu za leto 2018 ocenjen na 60.000,00 EUR, nato pa je bila njegova vrednost z rebalansom proračuna povečana na 120.000,00 EUR.

Torej so bila sredstva zakonito uporabljena. To je potrdil tudi sedanji direktor občinske uprave, Dušan Lahe, ki je to funkcijo opravljal tudi v mandatu Uroša Razpeta.

Projekt, ki je skorajda že zaključen, je, po besedah svetnika gospoda Martina Lesjaka, občino do 31.12.2018 stal 127.000,00 EUR, januarja 2019 pa je na občino prišel še račun v vrednosti 5.000 EUR, tako da je bilo do zdaj za projekt porabljenih 132.000 EUR. Po besedah bivšega župana pa bi bilo vanj potrebno vložiti še 50.000,00 EUR, preden se ga preda v upravljanje nekomu, ki se na to dejavnost opravlja s srcem in entuzijazmom. Potencialni upravljalec Matavškove jame je Tilen Frank iz Mariborskega bmx kolesarskega kluba BSX Racing Team Maribor, ki upravlja z mariborsko bmx progo in ima na tem področju veliko izkušenj.

Tilen Frank je tudi vodja Slovenske BMX reprezentance in želi v upravljanje prevzeti celoten objekt, saj bi na njem izvajal šolanja najmlajših, tekmovanja, treninge ekip iz drugih držav (BMX je olimpijska športna panoga) in dobrodelne prireditve v korist športa. Frank tako želi v Matavškovo jamo pripeljati tekmovanje za Evropski pokal, ki bi občini prineslo prihodke tako na področju namestitvenih kapacitet, kot tudi na področju gostinstva. Upam samo, da bo novo vodsrvo občine doseglo dogovor, ki bo Ruše postavil na zemljevid evropskih BMX prog, morda celo svetovnih. Projekt podpira tudi trenutna županja, Urška Repolusk, ki je kot kaže zdaj nekoliko spremenila mnenje, saj je še v začetku meseca februarja za časnik Večer podala naslednjo izjavo: “Bolje pa je, da so zapisani projekti realni, da jih vodimo transparentno, da se ne dogaja, da je projekt ocenjen na neko vrednost, na koncu pa stane nekajkrat več. Na tak način se jaz ne bom lotevala zadev. Primer je Matavškova gramoznica. Projekt je bil ocenjen na 30 tisoč evrov, stal je 150 tisoč evrov – in še ni zaključen. Zanjo recimo računi še prihajajo. Za projekt ni bila vložena niti vloga za začetek gradnje. Tako zdaj tam neka zadeva stoji, je zelo nevarna in če bi jo želeli sanirati do te mere, kot so zdaj neke želje, da se tam naredi BMX-park, bi morali vložiti še 90 tisoč evrov,”kar je nakazovalo, da županja projektu ni najbolj naklonjena. Včeraj pa je izjavila, da projekta ne bo zaustavila.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.