23:46, čet, 25. Apr

VIDEO: Salon Sauvignon razvajal brbončice od blizu in daleč





Če je nekoč bil Ptuj center takratne rimske province Panonije pa je minuli vikend Ptuj veljal za center najbolj priljubljene bele sorte vina – Sauvignona. Le redki namreč vedo, da Štajerska pokrajina spada v sam vrh odlične lege in podnebja za pridelavo Sauvignona. V Sloveniji ga pridelujejo v vseh vinorodnih deželah. Velja za dokaj zahtevno sorto, ki je znana predvsem po svoji aromi in široko paleto hrane, h kateri se poda. Zato ne čudi, da se vrhunski slovenski sauvignoni zlahka kosajo s svetovnim vrhom.

Ptuj nikdar ne pozabi svoje zgodovine
Ptuj nikdar ne pozabi svoje zgodovine

Tako je ideja festivala Salon Sauvignon, kjer se na enem mestu zberejo najboljši Sauvignoni Slovenije in sveta, odličnost in povezanost. Prav v tem je njena moč, da se ne zadovolji z nič manj kot vrhunskim in da skozi to k sebi vleče številne predane ljudi in ustanove. Zato ne čudi, da so ptujski salon, letos, ob njegovi peti izvedbi sprejeli v Concours Mondial du Sauvignon, mednarodni forum za globalno ocenjevanje vin te sorte. Več o Concours Mondial du Sauvignon pa v priloženem videu.

Gre namreč za izjemno pomembno vinsko ocenjevanje, kjer dosežena medalja občutno pripomore pri promociji in prodaji vina. Ocenjevanje namreč predstavlja verodostojno merilo za kvaliteto sauvignona pri čemer lahko potrošniki zaupajo podeljeni medalji, saj gre za mednarodno tekmovanje z več kot 1000 vzorci sauvignona iz 26 različnih držav. Ocenjevanje je uradno priznala Evropska unija, kjer je lahko nagrajenih največ 30% registriranih vin.

Odlično priložnost za promocijo in vzorčen model povezovanja pa v Salonu sauvignon vidi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek, ki festival sauvignonov vidi tudi kot uverturo v poletno festivalsko dogajanje na Ptuju.

Pomembnost festivala je s svojim obiskom obeležila tudi Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec, ki je izrazila ponos, da ekipa vztraja in tako širi sloves mesta vina in dežele Sauvignona širom po državi in v svet. Ministrica je namreč mnenja, da je vinarstvo naša tradicija, kultura in način življenja. Festival tako ponuja številne priložnosti za nadaljnji razvoj in večanje dodane vrednosti s povezovanjem s kulinariko in vključevanjem v atraktivne turistične produkte.

Vodilo festivala sta že od začetka umetnost in vino pri čemer veliko vlogo igra tudi kulinarika. Tako sta za umetniško noto poskrbeli mladi citrarki, ki sta pospremili otvoritvene nagovore festivala, za kulinarično pa so na samostanskem dvorišču s svojo ponudbo poskrbeli Gostilna Ribič, Biotehnična šola Ptuj, Grand hotel Primus, Gostilna Grabar Inn in Štajerska hiša kulinarike. Sicer pa festival vključuje tudi izjemno zanimiva mednarodna predavanja. Letošnji mednarodni gost je bil dr. Paul J. White, vinski publicist in profesor na Oxfordski univerzi, ki je na svojstven način prikazal kratko zgodovino sauvignona od leta 1960 do danes. Prav gotovo pa je osrednjo vlogo na festival igralo vino. Tako je strokovno ocenjevanje njegove kvalitete, obveza vsakega vinskega festivala. Letos je strokovno komisijo s sauvignonom najbolj prepričalo Vinarstvo Gaube s Špičnika pri Svečini s sauvignonom letnik 2018. Med starejšimi letniki je najbolj prepričalo Vinogradništvo Kaloh s suhim jagodnim izborom iz leta 2000, med arhivskimi vini pa letnik 1990 iz Ptujske kleti.

Dobitniki priznanj
Dobitniki priznanj

Med letošnjimi razstavljalci smo lahko opazili Zavod za turizem Ptuj, Zavod za turizem Maribor, Hišo stare trte, Dobrote slovenskih kmetij, Društvo podeželske mladine Spodnjega Podravja, Moi-style in Oljarno Kocbek.
Prav gotovo ne gre prezreti niti mednarodne festivalske udeležbe, ki je stalnica že od vsega začetka. Tako so se tudi letos na festivalu predstavili vinarji iz Srbije in Avstrije, prav tako so festival obiskali gostje iz Avstrije in celotne Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.