00:53, pet, 26. Apr

VIDEO: Premier Šarec prvič obiskal Maribor





Predsednik vlade Marjan Šarec je včeraj prvič v svojem mandatu obiskal Maribor. Obisk je začel v v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer si je z vodstvom bolnišnice ogledal oddelke, ki so najbolj potrebni obnove.

Premier je v Mariboru obiskal kar nekaj institucij, med drugim UKC Maribor, Univerzo v Mariboru oziroma rektorat, Univerzitetno knjižnico in SNG Maribor. Na Mestno občino Maribor pa ga ni bilo, kot pa je dejal je šlo zgolj za tehnično težavo, saj jim ni uspelo uskladiti urnika.

Vprašali smo ga zakaj je med prvimi obiskal ravno Maribor:

Nedavno je mariborski župan Andrej Fištravec na premierja naslovil tudi pismo, z vsebino, da je država mestu dolžna 130 milijonov evrov. Šarec je na vprašanje kaj pravi na to pismo odvrnil, da je župan verjetno ciljal na težave pri financiranju občin.

Sam si želi povezave vseh združenj občin in imenovanja delovne skupine, ki bi pripravila osnutek nove zakonodaje, s katero bi oblikovali normative in naloge, ki jih občine izvajajo.Teh se je v letih nakopičilo čedalje več, dodatnega denarja pa ni.

Premier v UKC, Dom starostnikov in Univerzo

Po obisku na UKC Maribor je Šarec dejal, da se zaveda potreb bolnišnice po nekaterih nujnih investicijah. Kot je dodal, da je težava predvsem v tem, ker se v mariborsko bolnišnico v zadnjih letih ni investiralo. Kot je povedal, na ministrstvo za zdravje niti ni bilo danih investicijskih zahtevkov, zdaj pa je ustanova v zaostanku z investicijami.

Klinika za pediatrijo UKC Maribor.

Ob tem se sicer zaveda, da ljubljanski klinični center izvede precej več operacij, saj tudi pokriva večje število ljudi, se pa strinja, da mora biti tudi mariborski center obravnavan tako, da bo lahko deloval, saj ga ta del države zagotovo potrebuje. Na vprašanje, ali je vodstvu UKC Maribor morda ob današnjem srečanju za izvedbo nujnih investicij obljubil tudi denar iz integralnega proračuna, je dejal, da pretiranih obljub ni dajal. Najprej je namreč treba pregledati stanje in nato čim bolje zadostiti potrebam.

Šarec je sicer obiskal še Dom Danice Vogrinec, kjer se je seznanil z delom in nalogami tega socialnovarstvenega zavoda, ki je nedavno v Pragi prejel nagrado za najboljši dom za starejše v Evropi, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Srečal se je tudi vodstvom mariborske univerze. Tam so mu predstavili raziskovalna projekta, povezana z inovativnimi tehnologijami in reševanjem problematike odpadne plastične embalaže. Predstavili so mu svoje videnje gospodarskega položaja vzhodne kohezijske regije z rešitvami, ki so usmerjene v povezovanje partnerjev v verige znanja in postavitev tehnološkega centra s kolokacijami.

Šarec je obisk Maribora izkoristil tudi za strankarske zadeve in kot predsednik LMŠ poslanki Lidiji Divjak Mirnik izrekel podporo na županskih volitvah. Kot je ob tem povedal, se mu zdi prav, da je za svoj prvi obisk slovenskih občin izbral Maribor, saj gre za drugo največje mesto v Sloveniji.

Sicer so predsednika vlade vprašali še o njegovem stališču do zakona o Pohorju, za katerega je dejal, da je to predlog, kako bi začeli zadeve urejati in da je njihova stranka temu naklonjena, pridobiti pa je potrebno 46 glasov. Je pa županska kandidatka Lidija Divjak Mirnik omenjeni zakon obljubljala že pred državnozborskimi volitvami. “S podporo vlade bi do zakona lahko prišli že v tem mandatu. Zakon se ne nanaša le na Maribor, ampak na 22 občin Zgornjega Podravja, ki so povezane s Pohorjem,” je še dodala Divjak Mirnikova.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.