14:51, čet, 18. Apr

VIDEO: Osvetlitev zlatih časov Nogometnega kluba Maribor





Nogometni klub Maribor, ki velja za enega najboljših klubov v Sloveniji, je nizal velike uspehe tudi v prejšnjih časih. V prvi zvezni jugoslovanski nogometni ligi od leta 1967 do 1972 je bilo pet zlatih sezon tega kluba. In te čase je na včerajšnjem predavanju osvetlil Tin Mudražija na svojem predavanju.

Milan Jarc, podpredsednik Nogometne zveze Slovenije, je v svojih poslovnih prostorih gostil predavatelja Tina Mudražijo. Ta je udeležencem predavanja predstavil zgodovino najboljšega slovenskega nogometnega kluba – NK Maribor -, ki je imel tudi v nekdanji Jugoslaviji svojo zlato dobo, pet sezon je bil namreč v prvi zvezni jugoslovanski nogometni ligi (1967-1972), pa tudi kasneje je nizal zavidljive uspehe. Tin Mudražija je sicer zgodovinar, ki se v svojih raziskavah ukvarja z zgodovino telesne kulture na Slovenskem s poudarkom na nogometu kot družbenem fenomenu sodobnega sveta. na samem predavanju je že na začetku predstavil nekaj mitov o (mariborskem) nogometu in jih tudi uspešno razblinil. Že takoj pa je poudaril, “da je skrajni čas, da obudimo misel na enega največjih uspehov v zgodovini mariborskega športa, ki pa jih je bilo nenazadnje veliko.” Z naslovom predavanja Od Maribora do Skopja, od Splita do Bora: Zlatih pet sezon NK Maribor v prvi jugoslovanski nogometni ligi (1967-1972) je želel opozoriti tudi na to, da je bilo včasih bolj kot na travnatih površinah težje zmagati izven igrišča. Pravi, da gre za en romantičen čas, ki je na nek način že pozabljen, nanj pa bi radi ponovno opozorili. Kaj je povedal Mudražija pred predavanjem, si lahko ogledate v posnetku:

Na predavanje je prišlo več znanih imen iz sveta mariborskega nogometa, pa tudi nogometni navdušenci ter nekaj aktivnih igralcev NK Maribor. Med njimi tudi Marcos Tavares, sedanji kapetan NK Maribor, ki je poudaril, da se vedno čuti povezanost mesta z nogometnim klubom. Pravi, da je prav zaradi povezanosti ljudi, navijačev, NK Maribor najboljši klub in da je sam ponosen, da igra prav za ta klub: “Celo mesto navija za klub in zaradi tega imamo moč, da igramo dobro in da pokažemo svoj talent, svoje kvalitete.” Tako je sedaj in tako je bilo nekoč, zato pravi, da je izredno ponosen. Izpostavlja: “NK Maribor je moje življenje.” Več v posnetku:

Povezanost mesta Maribora, Mariborčanov in nogometnega kluba pa vidi tudi Milan Jarc, podpredsednik Nogometne zveze Slovenije. Poudarja, da uspešna pot NK Maribor pelje vse od začetkov do danes, ko se klub ravno tako niza uspehe ne samo doma, ampak tudi v Evropi. Poglejmo, kaj je še povedal Jarc:

Rezultati kluba kažejo svoje, tako tisti iz preteklosti kot sedanji. Da pa je mesto povezano s svojimi “vijoličastimi”, pa je tudi vidno. Nenazadnje tudi preko takih dogodkov, kot je bil včerajšnji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.