09:18, pet, 29. Mar

VIDEO: Od novega leta tudi v Mariboru odvoz embalaže od vrat





Javno podjetje Snaga je skupaj z Mestno občino Maribor predstavilo vsebino kampanje Moji odpadki, moja skrb, katere začetek sovpada z deljenjem rumenih vreč, v katerih bomo tudi v Mariboru od novega leta odpadno embalažo odvažali od vrat.

Mariborski župan Saša Arsenovič je uvodoma dejal, da si želi urejeno in čisto mesto. “Izjemno sem vesel te pobude oziroma akcije, ker mislim, da na takšen način lahko storimo več kot s kaznovanjem in drugimi ukrepi, ki bo seveda sledili, če tukaj ne bomo uspešni. Gre za to, da se moramo vsi skupaj zavedati, da so to naše smeti in da ne smetimo nobenemu drugemu, ampak samim sebi. Prepričan sem, da v drugem največjem univerzitetnem mestu znamo in zmoremo za svoje odpadke poskrbeti tako, da nam bo to v ponos,” je še dodal Arsenovič.

Moji odpadki, moja skrb
Glede na perečo problematiko nedovoljenega odlaganja odpadkov v mestu in predvsem na ekoloških otokih podjetja Snaga, čemur smo bili priča praktično celo poletje, se je Mestna občina Maribor v okviru projekta “Izboljšajmo Maribor”, skupaj s Snago in Medobčinskim inšpektoratom, odločila, da pripravi kampanjo ozaveščanja za urejenost ekoloških otokov, ki so ji nadeli ime “Moji odpadki, moja skrb.” Izziv pri tem je izboljšati stanje na tem področju in da bodo ekološki otoki dejansko služili svojemu namenu. Za uresničevanje teh ciljev so si zamislili prav posebno tekmovanje. V okviru te kampanje, ki bo trajala od meseca septembra pa vse do aprila, bodo izbrali najbolj kritičen ekološki otok v vsaki mestni četrti. Tekom kampanje bodo vsak mesec spremljali količino nesortiranih in neustrezno odloženih odpadkov. Rezultate bodo nato vsak mesec javno objavili na spletnih straneh Mestne občine Maribor, podjetja Snage, na Facebook strani MO Maribor in preko medijev.

Vsako gospodinjstvo bo prejelo rumene vreče
Tudi direktor Snage, Alen Perc, deli mnenje z županom Arsenovičem, da cilj Snage ni kaznovanje ljudi, ampak ozaveščanje. “Zato absolutno pozdravljam to kampanjo, “Moji odpadki, moja skrb”, ki smo jo pripravili skupaj z MO Maribor. Sicer pa smatram, da je mesto čisto, saj je standard čiščenja, predvsem ekoloških otokov, je na zelo visoki ravni. Tudi ekoloških otokov imamo v Mariboru precej več na prebivalca, kot nam toi veleva zakon, saj smo v zadnjih desetih letih preprečili odlaganje večje količine odpadkov v naravo,” je ob tem dejal Perc. Sicer pa gre Snaga naprej z novimi projekti. Eden izmed teh je zbiranje odpadne embalaže na domu. Več o tem pa v priloženem videu.

V kolikor bi uporabniku med letom vreč zmanjkalo, jih lahko kadar koli dokupi v zbirnem centru ali pri vozniku smetarskega vozila.

Z novim letom drugačna frekvenca odvoza odpadkov
Medtem ko bodo biološke odpadke, ki jih zbiramo v rjavi posodi, odvažali nespremenjeno (torej od 1.4. do 30.11. vsak teden, preostanek leta pa na 14 dni), bodo frekvenco odvoza mešanih komunalnih odpadkov podaljšali na 3 tedne, embalažo pa bodo po novem odvažali na 14 dni. Prav zaradi teh sprememb bo toliko pomembneje, da bodo uporabniki dobro pogledali koledarje odvoza komunalnih odpadkov, ki jih bodo prejeli s položnico meseca decembra, koledarji pa bodo od prvega dneva novega leta dostopni 24 ur dnevno tudi na spletni strani Snage www.snaga-mb.si. Za Mariborčane, ki živijo v večstanovanjskih objektih, vključno z mestnim jedrom, sprememb ne bo. To pomeni, da bodo iz teh območij mešane komunalne odpadke in odpadno embalažo odvažali tedensko. Odpadna embalaža se bo, kot doslej, zbirala v 1.100-litrskem zabojniku z rumenim pokrovom. Ko bodo razdeljene vse rumene vreče, torej v začetku leta 2020, bomo iz območij individualne poselitvene strukture iz zbiralnic oziroma ekoloških otokov umikali zabojnike z rumenim pokrovom. V teh območjih bomd na zbiralnicah zbirali samo še papir in steklo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.