12:45, sob, 20. Apr

VIDEO: Na Ptuju s februarjem dražji vrtec





Ta mesec bo starše v Mestni občini Ptuj doletela podražitev vrtca. Na včerajšnji seji mestnega sveta Mestne občine Ptuj, so svetniki razpravljali tudi o podražitvi cen oskrbnine za predšolske otroke. Županja Nuška Gajšek je obžalovala, da mora biti to eden prvih izglasovanih ukrepov v njenem mandatu. Starši bodo po novem plačevali okrog 8 odstotkov več. 

Gajškova je poudarila, da je država tista, ki je določila normative in metodologijo, po kateri se izračunava cena, na koncu pa podpisala še sporazum s sindikati, ki se je odrazil neposredno v ceni. Cene vrtca na Ptuju so že nekaj let v samem vrhu v Sloveniji. Ptujska županja Nuška Gajšek o dvigu cen Vrtca Ptuj.

Do 8 % več na mesec

S sedanjo ceno v Vrtcu Ptuj ne zberejo dovolj denarja za normalno poslovanje. “Strošek dela predstavlja od 80 do 84 odstotkov vseh stroškov. Dejstvo pa je tudi, da je na Ptuju manj rojenih otrok, zato je tudi vpis manjši. Sprejeta cena je namreč bila izračunana za 1030 vpisanih otrok, ob normativnem številu 950 otrok s 1. septembru pa preprosto nismo zbrali dovolj denarja za normalno delovanje,” je dejala ravnateljica Vrtca Ptuj Marija Vučak. 

Če bi mesta v vrtcu zapolnili, kot določajo normativi, potem bi tudi cena vrtca za starše bila nekoliko nižja, saj se nato strošek dela porazdeli temu primerno. Če pa mest ne zapolniš, je strošek nato na plečih občine. Če bi šli na višji normativ, bi občina na letni ravni dala okrog 180 tisoč evrov, vendar se je ob tem potrebno vprašati koliko denarja še imamo, da lahko še damo. Jaz bom vsekakor v občinskih združenjih zagovornica tega, da država prevzame strošek dela na svoja pleča in da nam občinam in staršem ostane le del pokritja stroškov,” je dodala Gajškova.

Ptujski mestni svetniki so sicer v večini izglasovali dvig cen predšolske vzgoje na Ptuju, ker drug izbire ni bilo, tako meni tudi mestni svetnik Štefan Čelan.

Koliko bodo starši plačevali za vrtec je sicer odvisno tudi od tega v kateri plačni razred zapadejo. Če pogledamo najvišjega, bodo tako plačali 366 evrov na mesec.

Plačilo vrtca Ptuj glede na plačni razred
Plačilo vrtca Ptuj glede na plačni razred

Če bi staršem želeli subvencionirati to ceno, ki jo imamo na mizi, bi to občino na letni ravni stalo dobrih 413 tisoč evrov. Iz proračuna že namenjamo 3,4 milijona evrov. Ta denar bi bilo mogoče zagotoviti le, če bi neposredno posegli v investicijski denar, za katerega pa vemo, da ga je že tako premalo,” pa je še dodala ptujska županja.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.