VIDEO: Na Gortini otvorili 4. Drava festival

V sklopu današnje otvoritve 4. Drava Festivala so organizatorji predstavili program festivala, v katerega so vključeni dogodki, ki so izključno povezani z reko Dravo in se dogajajo na Dravi ali neposredno ob njej in se osredotočajo na šport, rekreacijo ter izobraževanje o reki Dravi. Med predstavitvijo sta se odvili vožnja s flosom po reki Dravi in pokušina domačih koroških jedi. Predstavili so tudi zgodbo o sestavljanju flosov. V letošnjem letu bo 4. Drava Festival potekal med 18. majem. in 14. julijem.

Tudi letos bo to skupek enotno promoviranih izobraževalno-naravovarstvenih ter rekreacijsko-turističnih dogodkov, ki jih organizirajo raznovrstna društva in druge organizacije na in ob reki Dravi. Drava Festival želi reko Dravo in njene številne danosti približati lokalnim prebivalcem, dvigniti zavest o zdravem in kakovostnem življenjskem okolju, ki ga reka omogoča, ter o pomenu njegovega ohranjanja. Razlaga direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, Doris Urbančič Windisch.

Hkrati želi povezati tako posameznike kot ponudnike raznovrstnih storitev ali izdelkov ter s tem spodbuditi sodelovanje za skupen trajnostni razvoj in promocijo območja reke Drave v Sloveniji. Festival koordinira Skupina za Dravo, v kateri sodelujejo RRA Koroška, Zavod za turizem Maribor – Pohorje, Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave Maribor, Zavod RS za varstvo narave – OE MB in Zavod Iskriva. Da bodo vsem gostom, ki bodo želeli, ponudili tudi vožnjo s “hlodovcem”, je pojasnil Anton Gostenčnik, flosarski gospoda.

GRADNJA »HLODOVCA«

Od 23. maja in vse do sredine junija bodo v splavarskem pristanu gradili nov flos. Tesarji bodo »tesali« les ter pričeli sestavljati okvir Hlodovca. V lenštat (splavarski  pristan) se bo s konjsko vprego pripeljal sam lesni trgovec, gospodar se bo pogodil s »kormonišem« in če bo prodaja lesa uspela, bodo 20. junija že imeli nov splav. Od 20. do 23. junija v sklopu Drava Festivala načrtujejo posebne promocijske vožnje. Nov splav Hlodovc bo namenjen novi turistični ponudbi in doživetjem manjšim skupinam turistov, popotnikom, družinam, kolesarjem in drugim obiskovalcem Koroške. Doživetje s plovbo po reki in v stiku z naravo bo odlično dopolnjevalo že tradicionalno in prepoznavno turistično ponudbo splavarjenja na Dravi ter ponujalo nova kulinarična in romantična doživetja. V sklopu Drava Festivala se bo v soboto, 8. 6. 2019, ob 19. uri odvijal tudi Kulinarični spust ob soju bakel z glasbenim gostom Milanom Kamnikom. Razlaga Lucija Črešnik, vodja turizma Koroških splavarjev.

Črešnikova dodaja, da je v turizmu potrebno slediti novim trendom, zato koroški splavarji izkoriščajo dano priložnost in v okviru Drava festivala snujejo dogodke, ki bodo definitivno zanimivi za širšo javnost. “Hlodovec” bo približal splavarsko zgodbo na pristen, avtentičen način, kjer bodo gostje sproščeno in edinstveno lahko doživeli čudovito dravsko zgodbo, ob tem pa uživali v koroških dobrotah ali zgolj ob druženju s prijatelji.

Galerija

Oddaj komentar

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV