15:43, pet, 29. Mar

VIDEO: Mariborski svetniki za ustanovitev javnega holdinga





Mestni svetniki Mestne občine Maribor so danes zasedali na 2. izredni seji, v okviru katere so razpravljali zgolj v eni točki, ustanavljanje javnega holdinga. Odlok o ustanavljanju so podprli po skrajšanem, vzdržali so se v stranki Lista župana Andreja Fištravca, medtem ko je največja opozicijska stranka NLS – Lista Franca Kanglerja sejo obstruirala. Javni holding bi po besedah strokovnjakov racionaliziral poslovanje javnih podjetij.

Kot je bilo danes slišati, strateški holding, kakršnega bi ustanovili v Mestni občini Maribor, predstavlja najbolj primeren model oblikovanja organizacije javnega holdinga. V tega bodo tako povezali 6 javnih podjetij, Energetiko, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snago in Pogrebno podjetje Maribor. S tem, ko so danes svetniki in svetnice dali zeleno luč ustanovitvi javnega holdinga v Mariboru, pa so naredili šele prvi korak.

Kot je ob sprejetju odloka o ustanovitvi javnega holdinga dejal župan MO Maribor, Saša Arsenovič, gre za prvi korak. “Vsi skupaj smo sprejeli en velik izziv, da verjamemo, da je to pot k napredku in da bo ta pot težka. To pot bomo opravljali mi tukaj skupaj. Sam kot župan čutim odgovornost ne samo za teh tisoč in več zaposlenih, ki jim zagotavljam, da se jim ne piše nič slabega, samo dobro. Pri tem operativni del ostaja na podjetjih, gre le za prenos skupnih služb. Pri tem pa ne gre samo za podjetja, ampak za meščane, katerim je holding tudi namenjen,” je dejal mariborski župan.

Učinki holdinga vidni šele čez dve leti

Holding bi polno zaživel šele v koncu letošnjega leta, pred tem pa so potrebni še nekateri koraki. Eden glavnih je sprejetje odloka, ki ga sprejme mestni svet oziroma mestni svetniki. Proces ustvarjanja sinergij traja dalj časa, kar pa se po naših izračunih ne bo zgodilo takoj decembra. Mi to pričakujemo do leta 2021, vendar le z dobrim delom, z načrtom, smiselnimi in strukturiranim vodenjem nastajanja holdinga pa bo to zagotovo mogoče,” je danes poudaril Srečko Debelak iz podjetja A.T. Kearney. To podjetje je sicer tudi izdelalo študijo o ustanavljanju javnega holdinga v Mestni občini Maribor.

Medtem pa je Gregor Živko iz odvetniške družbe Živko in Purg svetnicam in svetnikom pojasnil še pravni vidik ustanavljanja holding, ki bo, kot je dejal, zagotavljal večjo transparentnost. “Za večjo transparentnost bodo vsa podjetja, ki bodo združena v holding, kot zavezo, morala pripraviti poslovni načrt, ki bi bil nato tudi potrjen. Tako bi dobili večji vpogled v finančno vodenje podjetja. Predvidena je tudi zelo široka pravica do informiranost, ki pa se ne bo nanašala samo na holding, ampak tudi na vsa hčerinska podjetja, ki so združena v holding,” je pojasnil Živko.

Svetniki večinoma za ustanovitev holdinga

Glede izvedbenih stvari je bil skeptičen svetnik Levice, Vladimir Šega. “Izkušnje v bližnji in daljni okolici z ustanavljanjem holdinga niso najboljše. Odlok je eden prvih korakov. Z nesprejetjem ne bomo storili nič. Težave se bodo pojavile pri iskanju sinergije, pri združevanju podpornih in poslovnih funkcij, ampak nekje moramo začeti in mislim, da je odlok tisti prvi dober začetek. Verjetno pa se bodo stvari komplicirale že pri kadrovskih zadevah, saj je gotovo nekaj mokrih želja pri kadrovanju. Treba pa se je zavedati, da je mestni svet le skupščina tega holdinga in nič več,” je dejal Šega.

Svetnik opozicijske Liste župana Andreja Fištravca Miha Recek je spraševal kaj bodo občani imeli od tega in opozoril na strah zaposlenih, da bodo ob ustanovitvi holdinga izgubili službo. “Holding vidim kot malega otroka, ki ga vržemo v vodo in upamo, da bo splaval. Ali boste prevzeli odgovornost, če holding ne bo deloval? Se bo zgodilo enako, kot pred dvema letoma s Snago?,” je še spraševal Recek.

Sicer v vodstvu občine umirjajo, da zaposlenih tudi po ustanovitvi javnega holdinga pripada enako delovno razmerje, kot do sedaj in da odpuščanj zaradi ustanovitve javnega holdinga ne bo, tako tudi župan MO Maribor, Saša Arsenovič.

Oglasil se je tudi svetnik SMC, Damir Orehovec: “Verjamem, da je predlog boljši, kot tisti, ki je bil prvotno narejen. Celo tako dobro, da del opozicije nima vprašanj, če niso na seji. V SMC bomo odlok potrdili.”

Medtem pa Zvonko Zinrajh, samostojni svetnik pričakuje red: “Pričakujem, da se na mnogih področjih, ki jih holding zajema, naredi red. Nisem skeptik, da holding strokovno, pa tudi sicer ne bi zaživel. Kajti vse te priprave, ki so tekle zelo intenzivno, kažejo v pravo smer.” 

Svetnica DeSUS-a Jelka Kolmanič pa je navrgla dejstvo, da je sama bila navzoča na marsikateri seji, kjer je bila želja ali pa ambicija o ustanavljanju holdinga ali neko obliko združenja za javna podjetja, pa do tega ni prišlo. “Zagotovo bo holding prinesel veliko pozitivnih učinkov in tako kot so mnogi rekli, morda bomo naleteli tudi na kakšno oviro. Zagotovo pa delamo to z veliko željo po tem, da bi izboljšali tako storitveno dejavnost vseh naših javnih podjetij, kakor tudi prihranek sredstev našim občanom. Če smo bili pri prvem dokumentu skeptični je bilo najbrž upravičeno, ker marsičesa ni bilo zapisano v tem dokumentu, tako smo toliko bolj lahko zadovoljni zdaj, saj smo zdaj dobili dokument v katerega verjamemo in smo prepričani, da bo prinesel pozitivne učinke,” je dejala Kolmaničeva.

Pelko: “Odsotnost koalicije lahko prinese težave”

Že ob začetku današnjega zasedanja svetnikov je bilo na strani opozicijske NLS – Liste Franca Kanglerja opaziti prazne stole, ti so bili prazni tudi na mestu opozicijske SDS. So pa v stranki NLS medtem poslali sporočilo za javnost, v katerem so navedli razloge, zakaj so današnjo izredno sejo obstruirali. Kot najbolj temeljnega so navedli nestrinjanje z ustanavljanjem Javnega holdinga. Tako so zapisali:

V vseh dosedanjih postopkih pred sprejemom Odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor d.o.o. (v nadaljevanju: Holding) nas pripravljavci gradiva in obrazložitev niso prepričali s svojimi argumenti za utemeljenost te ustanovitve. Kot najpomembnejši razlog za ustanovitev Holdinga se navaja bistveno znižanje stroškov na področju nabave, kadrov in informatike. Mnenja smo, da bodo stroški dela v Holdingu bistveno narasli, saj se bodo plače zaposlenih iz do sedaj različnih javnih podjetij z različnimi plačami na primerljivih delovnih mestih izenačile (in nikomur zmanjšale). Na področju informatike je utemeljeno pričakovati v naslednjih letih bistveno povečanje stroškov, saj razpolagajo sedaj vsa javna podjetja z različnimi informacijskimi orodji. Tudi na področju nabave je med podjetji zelo različnih velikosti težko pričakovati sinergijske učinke.

Prav tako pa da se te seje niso udeležili zato, ker da se njihovega mnenja, stališč in argumentov, sploh ne upošteva, kot primer pa so navedli spremembo statuta, ki so ga svetniki potrdili v ponedeljek.

Na dejstvo, da je največja opozicijska stranka na današnji razpravi manjkala, je opozoril tudi Saša Pelko iz vrst Liste župana Andreja Fištravca.

Svetniki sprejeli dva dodatna sklepa

Kljub temu, da je na današnji seji bila predvidena prva obravnava odloka o ustanovitvi holdinga, so zaradi tega, ker v razpravi ni bilo konkretnih pripomb na vsebino odloka, mestni svetniki tega sprejeli po skrajšanem postopku.

Svetniki so ob tem sprejeli še sklep, da je Javni holding dolžan v roku 60 dni po ustanovitvi (vpisu v sodni register) sprejeti etični kodeks, z veljavnostjo za Javni holding Maribor in vse hčerinske družbe. S tem kodeksom pa je Javni holding dolžan urediti najmanj vprašanja varovanja človekovih pravic pri poslovanju, vprašanja koruptivnih dejanj in goljufij (nasprotje interesov, dajanje in sprejemanje daril ter povabil, itd,…), vprašanja korporativne zvestobe in vprašanja zaupanja vrednih poslovnih odnosov z interesnimi skupinami.

Z drugim sklepom pa so svetniki županu predlagali še pripravo Odloka o ustanovitvi sveta uporabnikov, ki bo prav tako merilo uspešnosti ustanovitve javnega holdinga, saj bo vsasko leto izvedel analizo zadovoljstva uporabnikov javnih dobrin s kvaliteto storitev, analizo pa so dolžni obravnavati vsi izvajalci gospodarskih javnih služb.

Arsenovič se je strinjal, da bodo s tem dejansko merili tudi učinke poslovanja Javnega holdinga.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.