06:20, pet, 29. Mar

VIDEO: Mariborski svetniki potrdili člane nadzornega odbora





Na mariborski občini so mestni svetniki in svetnice po burni razpravi vendarle večinsko potrdili člane nadzornega odbora, najvišjega organa Mestne občine Maribor. Predsedniško mesto bo opravljal Saša Prelič s Pravne fakultete Maribor.

Kljub temu, da so bile vsebinske točke umaknjene iz dnevnega reda 2. redne seje mestnega sveta mariborske občine, se je največ časa porabilo pri razpravi o potrditvi nadzornega odbora občine. Največ komentarjev proti članom nadzornega odbora so imeli v največji opozicijski stranki, Novi ljudski stranki – Listi Franca Kanglerja. Očitki so leteli predvsem na sestavo članov, ki da so po večini podporniki župana Saše Arsenoviča.

Po spremembi statuta Mestne občine Maribor, je član nadzorega odbora lahko vsak občan ali občanka, ki izpolni pogoje, je pojasnil tudi Matej Žmavc iz SD.

Da pa njihov namen ni bil nagajati, je bil jasen Franc Kangler, NLS-Lista Franca Kanglerja.

Da je nadzorni odbor najvišji organ občine in da je sestavljen strokovno, pa je prepričan tudi župan Saša Arsenovič.

Ožji izbor med 15 prijavljenimi na javni poziv opravi mestna komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki je v tem primeru predlagala za člane Sašo Preliča, Gregorja Ficka, Borisa Cokojo, Draga Naberšnika, Božidarja Kastelica, Florjano Bohl in Dušana Lesjaka.

Na seji mestnega sveta je tej sestavi ostro nasprotoval nekdanji župan Franc Kangler, tudi zato, ker je prepričan, da so mesta po njegovem razdeljena med partnerje bodoče županove koalicije. “Povozili ste naše predloge za nadzornike. To ni demokratično, to ni pravično, to je pobalinsko,” je dejal Kangler. Da gre za deljenje političnega plena, je bil kritične tudi Saša Pelko, iz Liste župana Andreja Fištravca. “To daje vtis, da si nekdo želi ustreznega nadzora,” je bil jasen.

Predlagane kandidate so na včerajšnjem glasovanju mestni svetniki potrdili s 25 glasovi od skupno 45 glasov.

Niso razglabljali o vsebinskih točkah

Ker so obravnave letnega programa športa in odlokov o pogrebni službi na predlog župana umaknili z dnevnega reda, so se na seji sicer ukvarjali predvsem s kadrovskimi zadevami. Po besedah župana Arsenoviča medtem še vedno usklajujejo koalicijsko pogodbo s partnerji in da so prišli že zelo daleč. So še pa vedno v usklajevanju in da so vsebinsko usklajeni že dalj časa. Ocenil je, da bi podpise koalicijskih partnerjev lahko zbral še ta teden.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.