11:03, pet, 19. Apr

VIDEO: Lista kolesarjev in pešcev na evropskih volitvah podpira Urško Zgojznik





Člani Liste kolesarjev in pešcev so pred mariborsko upravno enoto tudi danes zbirali overjene podpise za nastop liste Povežimo se na evropskih volitvah. Prisotna je bila tudi prva nosilka liste, Urška Zgojznik, Slovenka leta in kandidatka za evroposlanko.

Lista Povežimo se, bo na evropskih volitvah nastopila skupaj s Pirati, Evropskimi zelenimi, Evropsko piratsko stranko, Stranko mladih + Zeleni Evrope, Solidarnostjo, Delavsko stranko, Odprtim Celjem, Neodvisno listo Tomaža Žoharja, Zavodom Up, Zagonom, Povodom in Ljudsko fronto. Kot prvo kandidatko so na skupni listi izbrali Urško Zgojznik.

Zgojznikova je med drugim pobudnica akcije Očistimo Slovenijo, predsednica organizacije Ekologi brez meja in Slovenka leta 2018. Zakaj se je odločila kandidirati pa je pojasnila v video izjavi.

Ker so neodvisna lista, morajo v tem tednu zbrati 3000 podpisov državljank in državljanov, kolikor je potrebno za vložitev kandidature. Kampanjo bodo začeli 26. aprila. Sicer verjamejo v uspešno zbiranje podpisov in na koncu izvolitev v Evropski parlament.

So lahko slovenski poslanci v Evropi kljub majhnosti slišani?

V družbi še vedno velja prepričanje, da slovenski poslanci v evropskem parlamentu glede na svojo majhnost ne dosežejo veliko. “Zanimivo, da se v Sloveniji veliko ukvarjamo s tem ali smo slišani ali nismo, ampak je veliko drugih majhnih evropskih držav, ki so zelo glasne. Mi imamo izredno dobre predispozicije kar se tiče zelenega okolja, ohranjenega okolja in bi absolutno lahko bili bolj ambiciozni, kar pomeni bolj glasni, tudi v evropskem parlamentu. Zakaj pa ne?,” se sprašuje Zgojznikova.

lista kolesarjev in pešcev

V Sloveniji je sicer zaznati apatičnost v smislu evropskih volitvah, katerih volilna udeležba je ena najnižjih, okrog 25 odstotkov.

Za višje dobro se je potrebno boriti

Verjamemo, da se tudi v širšem evropskem pomenu da nekaj narediti in boriti. In da to lahko tudi služi ali koristi našim prizadevanjem na lokalni ravni, da se nekaj vzpostavi in naredi,” pojasnjuje Josip Rotar iz Liste kolesarjev in pešcev.

Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament bodo v nedeljo, 26. maja 2019.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.