11:34, pet, 29. Mar

VIDEO: Kandidati za Evropski parlament o zaposljivosti mladih





Študentska organizacija Alma Mater, Študentski svet Alma Mater in Alma Mater Europaea – ECM je pred evropskimi parlamentarnimi volitvami 26. maja organizirala okroglo mizo pod naslovom ”Slovenci in Evropa v luči politike izobraževanja, znanosti in zaposlovanja”. Soočanje kandidatov za Evropske poslance je moderirala dr. Rosvita Pesek.

Soočenje kandidatov za EU poslance
Soočenje kandidatov za EU poslance

Izobraževanje, znanost in zaposlovanje so pravica državljanov, za državo pa tudi obveza ter strošek zlasti za države, ki jih mladi izobraženi ljudje po končanem šolanju zapuščajo. To je samo eno od protislovij, ki zanima vse, zlasti manjše države Srednje in Vzhodne Evrope ter terja odgovor na evropski ravni. Predsednico študentskega sveta Uršo Domanjko ter Alena Pavleca, podpredsednik študentske organizacije je na začetku zanimalo predvsem to, kako bodo politiki oziroma bodoči evropski poslanci zagotovili mladim v Sloveniji takšne pogoje, da bodo želeli tukaj ostati. Nekoliko provokativno, vendar precej realno sta od kandidatov zahtevala, da mladim dajo razlog, da bodo sploh šli na volitve.
“Mi nujno rabimo šolanje skozi delo in skozi prakso. Skratka treba je združit, zlasti na področju strokovnega izobraževanja, teorijo in prakso kot imajo to v Nemčiji in Avstriji. In tam ni brezposelnosti med mladimi, ko končajo šolo, ker lahko v podjetju takoj pričnejo z delom,” je uvodoma komentiral pomanjkljivosti našega šolskega sistema Milan Zver, kandidat za evropskega poslanca skupne liste SDS in SLS.

Odločitve za kandidaturo iz različnih razlogov
Milan Zver, trenutni evropski poslanec se je za vnovično kandidaturo odločil, ker bi rad nadaljeval nekatere projekte v Evropskem parlamentu, zlasti na podorčju mladine in kulture. “Tukaj sem stalni poročevalec Evropskega parlamenta za projekt Erasmus+. Tukaj imamo vrsto podprogramov, kjer sem si v sedanjem mandatu uspel izpogajati odlično izhodišče z vsemi političnimi skupinami za trikratno povišanje finančnih sredstev v višini 45 milijard evrov. Polega tega menim, da bi lahko še veliko naredil na področju varnosti, saj sem bil član posebnega odbora za boj proti terorizmu,” je vnovično kandidaturo komentiral Zver.
Franc Kangler je začutil dolžnost, da tudi sam prispeva Sloveniji in Mariboru. “Glede na to, da kandidiram na skupni listi SDS in SLS menim, da ima Maribor prvič možnost, da dobi Evropsko pisarno in Evropskega poslanca. Glede na moje pretekle izkušnje v Mariboru z evropskimi projekti, sem videl nek izziv, da lahko Mariboru in Sloveniji na nek način pomagam,” je Kangler utemeljil svojo kandidaturo.
Katja Berk Bevc, kandidatka NSi se je za kandidaturo odločila, saj je mnenja, da morajo v tej kampanji sodelovati tudi mladi in izpostaviti teme, ki so pomembne mladim ter tako pokazat, da imajo tudi mladi svoje mišljenje, ki ga želijo predstaviti vsem ostalim.
Milan Brglez, kandidat stranke Socialnih demokratov, se je za kandidaturo odločil, ker je prepričan, da je treba z vsemi silami doseči, da se bo Evropa bolj posvečala problemom, ki jih imajo dejanski ljudje.
Franc Bogovič, trenutni evroposlanec tudi želi nadaljevati zastavljeno delo. “Ključni projekte, ki sem jih uspel pripeljati tudi v regionalni sklad je koncept pametnih vasi. Cilj, kako v času digitalizacije, urbanizacije zaustaviti te trende selitev ljudi v mesta, selitev iz revnejših v bogatejša okolja. Osnova je tukaj. Širokopasovne povezave in nato posodobitev vseh procesov, od kmetijstva, turizma in energetike,” je zaključil Bogovič.

In kako obdržati mlade v Sloveniji, četudi so se šolali v tujini?

Odločen NE univerzalnemu temeljnemu dohodku

Nekoliko presenetljivo se je večina kandidatov strinjala, da univerzalni temeljni dohodek ni rešitev iz socialne krize. Katja Berk Bevc, kandidatka NSi za evropsko poslanko, je prepričana, da univerzalni temeljni dohodek ubija iniciativo za sodelovanje na trgu dela, saj po njenem mnenju, že danes ogromno prejemnikov socialne pomoči ne želi na trg dela, saj plača ne bo precej višja. Tudi kandidat Levice, Danijel Rebolj, uveljavitve univerzalnega temeljnega dohodka v bližnji prihodnosti še ne vidi, je pa kljub vsemu prepričan, da bi lahko bil del rešitve. Tomaž Krajnc, kandidat Slovenske nacionalne stranke pa je bil precej direkten in univerzalni temeljni dohodek označil za podpiranje lenobe in bi ga bilo, glede na našo mentaliteto, nemogoče uvesti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.