15:27, pet, 19. Apr

VIDEO: Kakšno vodo pijejo Ptujčani?





Računsko sodišče je izdalo revizijsko poročilo v katerem je revidiralo Ministrstvo za okolje in prostor na področju učinkovitega varovanja virov pitne vode v Dravski kotlini, Pomurski kotlini in Savinjski kotlini. Stališče se nanaša na leti 2016 in 2017. Ugotovili so, da so v tem časovnem obdobju bile na območju Dravske kotline presežene mejne vrednosti pesticidov in nitratov. Direktor komunalnega podjetja Ptuj, Janko Širec medtem umirja, da se vsebnost pesticidov in nitratov s trendom znižuje.

Prebivalci Ptuja in okolice imajo vedno bolj čisto vodo, oziroma neonesnaženo, zato je strah pred tem, da bi pili slabo vodo, odveč.

Medtem, ko so v poročilu računskega sodišča navedli, da so med letoma 2016 in 2017 vrednosti nitratov in pesticidov bile povišane.

VIR: Poročilo računskega sodišča
VIR: Poročilo računskega sodišča

Širec umirja, da se je situacija v dveh letih konkretno izboljšala. “Poročilo se nanaša na leto 2016 in 2017, to je v tem trenutku preteklost. in v teh letih smo mi bili pravzaprav v nekih segmentih tudi na meji ali pa v kateri izmed analiz tudi preko. in seveda računsko sodišče je v poročilu nakazovalo na trend zmanjševanja kvalitete pitne vode. Mi smo z novimi globinskimi vodnjaki so presekali,” dodaja Širec.

Z aktivnostmi za izboljšanje kakovosti vode so začeli že v letu 2013, ko so dobili odločbo Inšpektorata za zdravje, ki je že takrat opozarjalo na prekomerne vsebnosti nitratov in pesticidov v podtalnici Dravske kotline.

Kakšna je realna kvaliteta vode na območju Mestne občine Ptuj?

Po zagotovilih Širca se kvaliteta vode na tem območju dviguje, kar je posledica dodatnih vrtin, ki so jih v teh letih ustvarili. Vsi prebivalci, teh je nekaj več kot 74 tisoč, “pijejo zdravo, pitno vodo in upam, da bomo v prihodnjih letih z občinami lastnicami našega podjetja dosegali dogovore, da bomo še uredili oziroma naredili katero vrtino, ki bo posledično vsaj še držala ta nivo kvalitetne pitne vode.”

Obstoječe vrtine, v Skorbi imajo 7 globinskih in 7 površinskih vrtin. s časovno dimenzijo pa te vrtine izgubljajo izdatnost in jih je treba dosledno zamenjevati z novimi.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.