06:23, tor, 16. Apr

VIDEO: Jutri se na cestah prične zimska sezona





S 15. novembrom se na slovenskih cestah uradno začenja zimska sezona, ki bo koledarsko trajala do 15. marca 2019. V tem času bodo enote zimske službe v stalni pripravljenosti, vsa vozila v prometu pa morajo biti ustrezno opremljena z obvezno zimsko opremo. Pooblaščeni izvajalec službe na območju Mestne občine Maribor bo tudi letos komunalno podjetje Nigrad, d. d., ki bo dela izvajal skupaj s kooperanti in podizvajalci.

Po besedah direktorja Urada za komunalo, promet in prostor MO Maribor Vilija Eisenhuta bodo v letu 2019 za izvajanje del v zimski sezoni namenili 2.000.000 evrov. “Na sestanku štaba zimske službe so pristojni za izvajanje zimskega vzdrževanja pri Nigradu predstavili tudi zaloge posipnih materialov in potrdim lahko, da smo ob začetku zimske službe ustrezno oskrbljeni s soljo in peskom. Prav tako je vzpostavljena komunikacija med Nigradom in vzdrževalci državnih cest na območju MO Maribor za koordinirano izvajanje zimske službe,” je še dodal Eisenhut.

“Na zimsko sezono, ki se bo uradno začela v četrtek, 15. novembra, smo dobro pripravljeni. Izvedli smo pregled vseh plužnih enot, za začetek sezone pa je na zalogi še cca 600 ton soli in skupno 700 kubičnih metrov posipnega peska. Program izvajanja zimske službe je usklajen z zahtevami krajevnih skupnosti in mestnih četrti, za izvajanje del pa bo tudi letos na voljo 80 plužnih enot in 150 delavcev”, pa je povedal Jože Planinc, vodja službe javne prometne površine in vodja zimske službe pri Nigradu. V izvajanje zimske službe je vključen tudi Režijski obrat Mestne občine Maribor, ki bo sodeloval pri ročnem čiščenju na dogovorjenih lokacijah v mestu. “Enote, ki so v stalni pripravljenosti, bodo s pluženjem pričele, ko na glavnih cestah zapade do 10 centimetrov snega, kriterij za ostale ceste pa je do 15 centimetrov“, je še dodal Planinc.

Sicer pa se je Jože Planinc dotaknil tudi vsakoletnih pritoževanj občank in občanov, da ceste in pločniki niso dovolj dobro in predvsem dovolj hitro očiščeni. Več v video prispevku.

Vojko Bevk, predstavnik Postaje prometne policije, pa je opozoril voznike, naj pravočasno pripravijo svoje vozilo na zimske razmere in preverijo tehnično brezhibnost vozil, da ne bo prišlo do morebitnih oviranj čiščenja cest in pločnikov.

Izvajanje nadzora zimske službe bo opravljal tudi Medobčinski inšpektorat Maribor. Dr. Ivan Kobal, vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva, poudarja, da so upravniki ali lastniki oz. uporabniki zgradb dolžni zagotavljati varnost in neovirano uporabo javnih prometnih površin, če obstaja nevarnost zdrsa snega ali padca ledenih sveč na javno površino. “Na svojem objektu morajo odstranjevati ledene sveče s streh in žlebov, pločnik za pešce pa je treba ustrezno zavarovati, če obstajajo navedene nevarnosti. Treba je preprečiti nevarno padanje snega s streh, na pročeljih, ki so obrnjena na javno cesto ali drugo javno površino, pa morajo biti nameščeni žlebovi in odtoki meteornih voda,” je dejal Kobal.
Prepovedano je odmetavanje snega na javne prometne površine, pločnike, kolesarske steze in vozišča. Praviloma lastniki objektov ali upravniki poskrbijo za varen dostop do ali v objekte z javnih površin. Veliko težavo predstavljajo tudi nepravilno parkirana vozila na izpostavljenih točkah, ki ovirajo pluženje in čiščenje prometnih površin, še posebej neregistrirana odslužena vozila, ki jih bo v primeru prijave odpeljalo specialno vozilo »pajek« po odredbi Medobčinskega redarstva. Člani Operativnega štaba občane zato pozivajo, naj v času snežnih padavin, če je le mogoče, odstranijo svoja vozila z javnih površin in tako omogočijo normalno delo pri pluženju in posipu. Pluženje v ožjih ulicah, predvsem zaradi parkiranih vozil v strnjenih naseljih, je namreč velikokrat oteženo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.