VIDEO in FOTO: Zaradi prostorske stiske na OŠ Janka Padežnika učence spravili v klet

V enem od razredov Osnovne šole Janka Padežnika iz Maribora je završalo, pravzaprav na sestanku staršev z ravnateljico te šole Sonjo Filipič. Zaradi zadnja leta preveč vpisanih otrok v šoli je namreč nastala prostorska stiska, tako da so en oddelek četrtih razredov dali v kletne prostore. Starši so prepričani, da imajo otroci tam premalo dnevne svetlobe, prostori pa naj ne bi ustrezali sodobnim standardom.

Osnovna šola Janka Padežnika je urejena tako, da bi moral imeti vsak razred dva oddelka, to pomeni, da sta vsaki generaciji namenjena dva oddelka – tretji razredi dva oddelka, četrti razredi prav tako in naprej vsi. Pa vendar so na šoli že nekaj generacij sprejeli toliko učencev, da so naredili po tri oddelke v nižjih razredih. In zgodila se je prostorska stiska. Prav to očitajo nekateri starši ravnateljici – da se je namreč, čeprav je vedela, da nima dovolj prostora, odločila za tri oddelke prvošolcev in s tem spravila sedanji četrti razred v klet. Ravnateljica odgovarja, da ne odločajo na šoli, koliko oddelkov bodo imeli, da pa bodo v naslednjih generacijah se potrudili, da omejijo vpis zgolj na dva oddelka, saj Mestna občina Maribor ne predvideva širjenje šole.

V kletnem prostoru, kjer je bila nekoč knjižnica, nato pa računalniška učilnica, so namreč sedaj dali učence enega oddelka četrtega razreda. V prostoru je zelo šibka dnevna svetloba, okna so pod stropom in majhna, učenci v učilnici nimajo umivalnika za umivanje rok, starši pa se pritožujejo tudi zaradi tega, ker naj bi bilo tu tudi vlažno. Nič kaj prijazno in ugodno za učence, ki v učilnici preživijo več ur dnevno.

Predlog staršev: zbornica v klet, učenci pa v obnovljene prostore zbornice
Pravi pa, da starši, s katerimi je imela sestanek in tisti, ki naj bi se dobili kasneje, niso enotni pri mnenju, da so se nekateri obrnili nanjo, češ da so zadovoljni s prostori, drugi, naj bi jih bilo pet do šest staršev, pa ne. In da naj bi ti naknadno po sestanku njej predložili predlog, da bi v zbornico, ki je v pritličju zgradbe preselili v kletne prostore, učencem pa v zbornici uredili učilnico. Tako so nam povedali tudi starši. Po njihovem mnenju bi bilo to bolj smotrno in učencem prijazno. Ravnateljica pa vztraja, da zbornice ne morejo preseliti v klet, saj tam ni urejene internetne povezave in vsega drugega, kar bi učitelji potrebovali.

Veliko gradbišče ob šoli
Ravnateljica Filipičeva je sicer tudi razložila, zakaj imajo pri šoli zdaj tako veliko gradbišče. Investicija, vredna približno dva milijona evrov, bo po njenem v zelo veliki meri izboljšala pogoje dela na šoli, “v prvi vrsti učencem, potem pa tudi učiteljem na naši šoli. Torej pridobimo večnamenski prostor, pridobimo knjižnico s čitalnico, multimedijsko učilnico, v tem kompleksu je tudi galerija kot pravzaprav vezni prostor med obema šolskima stavbama. Mi dobimo tudi prehod v dveh nivojih, do sedaj v veznem hodniku, ki je bil povsem dotrajan in tudi nevaren že, smo imeli prehode v obe stavbi samo v pritličnem delu, sedaj pa imamo prehode tudi v etažah v nadstropjih.” Celotno razlago načrtovane dograditve lahko poslušate v posnetku:

Se pa ravnateljica zaveda, da bo v prihodnjih letih najverjetneje še več staršev želelo vpisati svoje otroke v to šolo, saj je v bližini tudi nekaj novogradenj, v katere se selijo tudi mlade družine. To pa pomeni, da bodo morali razmišljati vnaprej – ali omejiti vpis in ne sprejemati več otrok, kot jih lahko, ali dograditi objekte tako, da bodo v njih učilnice, ki bodo zadostovale vsem standardom in predvsem bile prijazne osnovnošolcem, ki v šoli preživijo kar nekaj ur dneva.

Galerija

Oddaj komentar

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV