13:08, sob, 20. Apr

VIDEO in FOTO: Katere ceste v Kungoti bodo letos asfaltirali?





V Občini Kungota bodo letos sanirali najbolj problematične ceste v dolžini približno 11,5 kilometrov, in sicer tako z asfaltiranjem kot tudi s protiprašno zaščito oziroma bitumensko podlago, ob tem pa bodo vgradili cestno podlago ter uredili odvodnjavanje.

Na cestnih odsekih v dolžini približno 8.230 metrov bo nova vgraditev cestne podlage, ureditev odvodnjavanja in asfaltiranje. Cestne odseke v dolžini 3.207 metrov bodo uredili z bitumensko zaščito. To je površinska prevleka na makadamsko cestišče, imenovana tudi “protiprašna zaščita” in je nosilno obrabna plast različnih vrst. Katere dele cest že asfaltirajo ali pripravljajo na asfaltiranje, je razložila županja Občine Kungote Tamara Šnofl:

Prav tako bodo posameztne ceste sanirali z bitumensko zaščito. Na pripravljeno podlago nevezane nosilne plasti z dvema zaporednima pobrizgoma bitumenskega veziva izmenično posipajo in uvaljajo dve do štiri plasti čistega pranega drobirja in tako dobijo nosilno obrabno zaporno plast.

Protiprašna zaščita je primerna za manj do srednje obremenjene ceste. S svojo površinsko hrapavostjo zagotavlja večjo prometno varnost. Ceste, ki jih bodo sanirali, so pri obilnem deževju in v času elementarnih nesreč najbolj poškodovane in terjajo največ stroškov, povezanih s popravili in vzpostavitvijo v prvotno stanje.

Županja je še povedala, da vsako leto sistematično pristopijo k saniranju cest, zato računa, da bodo v roku petih do šestih let poskrbeli za vse kritične odseke cest v občini Kungota. Letošnja investicija v ureditev načrtovanih 21 cestnih odsekov je ovrednotena na približno 1.200.000 evrov.

Z izvedbo investicije pa bodo podane možnosti za razvoj malega gospodarstva, kmetijstva, turizma in razvoja blaginje ljudi. Z investicijo bodo tako doseženi cilji:
* urejena prometna infrastruktura v dolžini cca 11 kilometrov,
* varnost v prometu,
* urejeno odvodnjavanje meteornih vod,
* nižji stroški vzdrževanja,
* podani pogoji za razvoj kraja in občine,
* ohranitev poseljenosti, razvoj kmetijstva in turizma ter rast prebivalstva.

Fotogalerija današnjega asfaltiranja:

Druge novice

Comments

  • Ervin Matjašič

    20 maja, 2020

    Pridni!!!

    Replay
  • Cvetka subernik

    20 maja, 2020

    Vse lepo kdaj pride na vrsto najslabsa cesta v vasi obcini na vrsto ni pokosenno ne poravnano katastrofa po ravni delate asvalte to pa se nemoras skoraj poleti peljat to je cesta valdhuber subernik ce nisi na turisticni tocki vam je vseeno pa tri hise samih starejsih ki dnevno rabijo pomoc.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.