09:29, pet, 29. Mar

VIDEO: Civilna iniciativa na Ptuju dosegla preusmeritev tranzitnega tovornega prometa





V začetku aprila je Civilna iniciativa za ptujsko obvoznico uresničila svojo napoved in z mirnim protestom v obliki neprestanega prečkanja problematične Ormoške ceste, vnovič opozorila pristojne, da so življenjske razmere ob tej cesti nevzdržne. Protest so izvedli, saj kljub njihovim prizadevanjem, zahteve po preusmeritvi tranzitnega tovornega prometa ostajajo neuslišane. Zdaj pa je končno prišlo do premika.

Gost promet na Ormoški cesti
Gost promet na Ormoški cesti

Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za kopenski promet je prejšnji teden obvestilo, da bodo s 01.06.2019 omejili tranzitni tovorni promet na celotnem območju Severovzhodne Slovenije, ter iniciativi, katere predstavnica je Sergeja Puppis Freebairn, posredovalo tudi podrobnosti ureditve. Nek korak v pozitivni smeri je sicer narejen, vendar še vedno ostaja vprašanje ureditve Ormoške ceste, ki je v tem trenutku najbolj problematična.

Sergeja Puppis Freebairn ta ukrep sicer pozdravlja, saj so si za to prizadevali s številnimi protesti, dopisi in sestanki, vendar žal ugotavlja, da ne bo veljal za ves tranzitni tovorni promet, saj bo za kamione iz območja Varaždina in Međimurja izvzeto.

Pomisleki iniciative so utemeljeni, saj so na podlagi statistike prestopov tovornih vozil na mejnih prehodih Središče in Zavrč ugotovili, da je bilo v letu 2018 kamionov iz tretjih držav le 28.643 (od skupno 319.516 težkih tovornih vozil). Glavnino težkih kamionov, ki se po vozijo po Ormoški cesti ima varaždinsko registracijo. Za potrditev te domneve bo seveda potrebno počakati na uradne številke.

Pomislekom iniciative pa pritrjuje tudi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.