03:25, pet, 19. Apr

Večina svetnikov za mestni časopis, a z veliko pomisleki





Mestni svetniki so na seji spregovorili o sprejetju odloka o ustanovitvi in izdaji občinskega časopisa Mestne Občine Maribor. Z 22 glasovi za in 4 proti, so mestni svetniki v prvi obravnavi, potrdili odlok o ustanovitvi in izdaji občinskega časopisa MO Maribor. 

seja mom 4Svetniki so z 22 glasovi za sprejeli odlok o ustanovitvi mestnega časopisa, a želijo imeti grobo finančno oceno stroškov in varovalko, da časopis ne postane županovo trobilo. Že s tem, da odgovornega urednika ne izbira župan, ampak občinski svet, so dejali na danšnji seji mestnega sveta.
Matic Matjašič (Lista mladi. Povezujemo!) je bil za ustanovitev, a je imel več pomislekov. Med drugim to, da bi moral odgovornega urednika izbrati občinski svet, ne pa župan.

Pomisleke ima tudi Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja – NLS). V stranki niso niti za, niti proti ustanovitvi. Se pa Kangler sprašuje,  koliko je vreden časopis,  koliko sredstev bodo namenili zanj v rebalansu. Ob tem je še dodal, da naj bo župan dovolj moder, da bo odgovornega urednika izbral občinski svetniki, ne pa župan. Kangler še pravi, da ni ne za, ne proti, bolj ga skrbi, da je moč politicne oblasti skoncentrirana v Ljubljani. Po njegovem bi morali o tem razpravljati, “saj ne smemo dopustiti, da bi bili Mariborčani ujetniki medijskega izsiljevanja”.

Bernard Memon (NSi) je opozoril, da bi morali omejiti v časopisu oglaševanje javnih podjetij, da bo treba skrbeti, da bodo mestne četrti in krajevne skupnosti enakovredne zastopane, da se jim nameni vsaj eno stran.

Saša Pelko (Lista župana Andreja Fištravca) pravi, da je cifra za časopis visoka, ob tem pa ni denarja za ogromno drugih projektov, ki bi morali biti izvedeni. Pelko še pravi, da ne verjame trditvam župana, da časopis ne bo trobilo župana. “Tisti, ki ustanovi glasilo, običajno tudi odloča,”  opozarja. Ne verjame, da bo časopis neodvisen.
 Melita Petelin (Lista Melite Petelin) pravi, da so  sporne postavke,  da bi se vzela sredstva za časopis,  a kako, če pa se ne ve, koliko.
Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope) pravi, da so za sprejetje odloka, a da bi to bila elektronska verzija, kar bi bila cenejša in bolj zelena verzija.
Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev) je za ustanovitev časopisa, a opozarja na to, da ne vedo finančne strukture. Pozdravlja idejo, da bi imele v časopisu prostor za prispevke tudi nevladne organizacije.
Stojan Auer (LPR) je spomnil, da je njegova stranka predlagala ime Jutro, večina svetnikov, ki sedaj razpravlja, je namreč proti imenu Časopis.
Jelka Kolmanič (DeSUS) podpira idejo o mestnem časopisu. Strinja pa se s Kanglerjem,  da centrala preveč vpliva na vsebino člankov. Želi, da je v časopisu več pozitivnih zgodb, strinja se z Matjasicem,  da naj imajo nevladne organizacije prostor. In naj se nikar ne pozabi na starejše kot eno od ranljivih skupin.
Župan Saša Arsenovič na očitke odgovarja, da je v mestu 100 tisoč prebivalcev, da je od tega določeno število zaposlenih v javnih podjetjih, kjer se trudijo za dobrobit mesta. In da želi, da se piše dobre zgodbe o teh ljudeh v teh podjetjih. Pravi, da so preverjali cene, kako bi bilo, če bi časopis dali v vsak nabiralnik šli pa z znanim imenom tistega, ki bi se prijavil za prejemanje časopisa. Še vedno pa ne vedo, kolikokrat na leto naj bi časopis izšel.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.