01:18, pet, 29. Mar

Več kot 2000 ton hrane za socialno ogrožene





Ministrstvo za delo je v okviru Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim zagotovilo več kot 2000 ton hrane, vredne 1,3 milijarde evrov, je na novinarski konferenci dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Hrano bosta razdeljevala Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas, socialno ogroženi pa jo lahko prevzemajo po 15. decembru.

Kot je na novinarski konferenci poudarila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova, imamo v Sloveniji relativno učinkovit sistem socialnih transferjev, ki tveganje revščine razpolovijo. “Že vrsto let revščino uspešno blažimo tudi s pomočjo hrane, ki jo je Slovenija uspela zagotavljati v okviru ukrepa EU za dobavo hrane iz intervencijskih zalog v korist najbolj ogroženih oseb v EU,” je dejala.

V celotnem obdobju izvajanja od leta 2006 do 2013 je bilo med socialno ogrožene prebivalce po ministričinih besedah razdeljenih več kot 32.000 ton hrane (sladkor, moka, pšenični zdrob, olje, testenine, mleko), vsako leto je bilo prejemnikov teh prehranskih paketov več kot 200.000.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Ker je v EU zmanjkalo zalog hrane, je bil na ravni EU ustanovljen nov Sklad za evropsko pomoč najbolj ogroženim, ki predstavlja nadaljevanje ukrepa EU pomoči v hrani iz intervencijskih zalog, je pojasnila Kopač Mrakova in navedla, da si je Slovenija ves čas prizadevala, da bi ohranila tudi višino finančnih sredstev, ki so ji bila na razpolago za ukrep pomoči v hrani. Tako je Sloveniji za izvedbo ukrepa za sedemletno obdobje 2014-2020 dodeljenih 20,5 milijona evrov evropskih sredstev (85 odstotkov), 3,6 milijona evrov (15 odstotkov) pa zagotavlja državni proračun, je še pojasnila.

Ministrstvo je tudi letos izbralo Rdeči križ Slovenije (RKS) in Slovensko karitas za partnerski organizaciji pri razdeljevanju hrane in izvajanju t. i. spremljevalnih ukrepov, katerih cilj je socialno vključevanje ogroženih oseb. V centralna skladišča organizacij bodo dobavili 388 ton pšenične moke in 455,5 tone nejajčnih testenin, 263 ton riža in 148.000 litrov jedilnega rafiniranega sončničnega olja.

Hrana bo po navedbah podpredsednice RKS Irene Nečemer šla v tri logistične centre v Ljubljani, Mariboru in Postojni, od tam pa bodo dobrih tisoč ton razdelili na 56 območnih združenj RK. Poudarila je, da jim pri razdeljevanju hrane pomagajo številni prostovoljci, in zagotovila, da bo hrana šla v roke pomoči potrebnim. Lani je RKS po navedbah Nečemerjeve s hrano pomagal 156.442 socialno ogroženim osebam.

Tudi Slovenska karitas je lani po besedah generalnega tajnika Imreta Jerebica s hrano pomagala več kot 150.000 ogroženim posameznikom, predvsem starejšim. Več kot 1000 ton hrane bodo dobavili v šest škofijskih, od tam pa bo šla v 380 župnijskih karitas. “Hrana je prišla v pravem predprazničnem času in v prid dostojanstva ljudi,” je med drugim poudaril Jerebic.

Obe humanitarni organizaciji sicer ugotavljata, da se število socialno ogroženih v Sloveniji iz leta v leto povečuje in ocenjujeta, da bo prehranske pakete tokrat prejelo okrog 300.000 najbolj ogroženih oseb.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.