14:10, čet, 28. Mar

Varnosti Maribor ne bo več





Potem ko smo v uredništvo prejeli anonimko bralca J., da naj bi Sintal pod pretvezo kupil konkurenta Varnost Maribor, da bi si tako ustvaril svoj monopol, smo preverili ozadje. Varnosti Maribor dejansko ne bo več, povezave pa so zapletene.

Po več kot 30 letih s tržišča izginja blagovna znamka Varnost Maribor. Predzgodba: Družba Tvining d.o.o., ki razpolaga z 18,55 % lastniškim deležem v Varnost Maribor d.d., je bila letos prodana družbi Sintal d.d. “Z nakupom te družbe je Sintal d.d. pridobil 18,55% lastniški delež v Varnosti Maribor d.d.,” je pojasnila Romana Šalamun, vodja marketinga družbe Varnost Maribor.

Namesto Varnosti Aktiva
S 1. decembrom Varnosti Maribor ne bo več, ker jo bodo preimenovali v Aktiva varovanje ter jo pridružili skupini Aktiva. “Celoten prevzem večinskega deleža Varnost Maribor d.d. je bil transparenten in brez kakršnih koli prikritosti, predvsem pa brez kakršne koli povezanosti z družbo Sintal d.d.”, je ob tem zagotovila Šalamunova. A naš bralec J. ima očitno drugačne vire informacij, kar je ponazoril na spodnji sliki prikaza lastništev in povezav podjetij, ki ponujajo storitve s področja varovanja.

dav

 

Nenavadne povezave
Iz te slike je razvidno, da naj bi Varnost Maribor kupili Aktiva sistemi, katerih lastnik naj bi bil nekdo s priimkom Pistotnik, ki je hkrati lastnik Sintala. Ker je znano, da sta solastnika Sintala Marko in Viktor Pistotnik, so nas zanimale podrobnosti. “Sporočamo, da je družba Pistotnik d.o.o. kapitalska lastnica več podjetij. Kot zasebna družba nakupov in prodaj deležev ne moremo javno komentirati“, je na naša vprašanja odgovoril Grega Zakrajšek iz Sintalove službe za odnose z javnostmi. Nenavadne povezave na sliki se nadaljujejo v skupino aktiva in še mnoge druge, neimenovane družbe, celo do davčnih oaz.

"Lovke" lastniške strukture, ki nam jih je posredoval bralec J.
“Lovke” lastniške strukture, ki nam jih je posredoval bralec J.

 

O odpuščanju brez besed
V pričakovanju spremembe, na Varnosti Maribor zagotavljajo, da se niso prodali zaradi likvidnostnih težav, “temveč izključno zaradi potrebe po novih zagonskih ciklusih pod stabilnim lastništvom“, je zapisala Šalamunova. A Sintal, znan kot njihov glavni konkurent, bo kot kaže ostal (sicer manjšinski) lastnik tudi po načrtovanih spremembah na trgu. S svojim deležem sicer ne morejo preprečevati ali odločilno vplivati na strateške in druge poslovne poteze pri upravljanju družbe, lahko pa “nagajajo” večinskim lastnikom – sedanji Varnosti Maribor, torej bodoči Aktivi varovanje. Kakšne posledice bi to lahko imelo za zaposlene? “Ne ugašamo Varnost Maribor d.d., temveč s preimenovanjem te družbe, združeni pod eno streho stopamo na pot proti novim izzivom“, je zapisala Šalamunova.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.