12:41, tor, 23. Apr

V ZSSS ne nameravajo zaostrovati položaja v Termah Maribor





V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so po najnovejših pogovorih z vodstvom družbe Terme Maribor, kjer bodo konec avgusta prezaposlili več kot polovico delavcev na hčerinsko podjetje HBP, pomirjeni. Kot je danes za nekatere medije povedal izvršni sekretar za teritorialno organiziranost ZSSS Boštjan Medik, za zdaj ne nameravajo zaostrovati položaja.

 “Sindikat in svet delavcev v Termah Maribor sta z delodajalcem podpisala sporazum o zagotavljanju pravic tako sindikata kot sveta delavcev v tej novi hčerinski družbi in dobila zagotovilo, da se bodo nemudoma začela pogajanja za kolektivno pogodbo. V tem smislu smo zaenkrat pomirili napetosti,” je pojasnil Medik.

Hotel Habakuk
Hotel Habakuk

Terme Maribor, ki so eden največjih ponudnikov nočitvenih zmogljivosti v Mariboru, so hčerinsko podjetje HBP ustanovile lani in vanj prezaposlile okoli 20 delavcev iz hotela Bellevue na Mariborskem Pohorju, konec tega meseca pa naj bi na to hčerinsko podjetje prezaposlili še 86 ljudi, ki delajo v hotelu Habakuk.

Uprava Term Maribor na čelu z direktorico Tatjano Karpovitš teh načrtov (še) ni javno predstavila. Po neuradnih navedbah pa naj bi se za prezaposlovanje odločili zato, da bi lažje tržili oba pohorska hotela, medtem ko naj bi hoteli v mestu ostali ločeni.

Na sestanku sredi julija je sindikat dobil zagotovilo, da se bo delavcem pri dodeljevanju pravic priznala kontinuiteta, torej kot da niso zamenjali delodajalca. Glede ostalih odprtih vprašanj pa so se takrat dogovorili, da jih razjasnijo do sredine avgusta.

Po Medikovih besedah so dobili zahtevane odgovore. “Podpisan je bil sporazum, da se sindikatu in svetu delavcev zagotavljajo enake pravice tudi v hčerinskem podjetju. S tem smo zaenkrat pomirjeni, kako naprej, pa je odvisno od tega, na kakšen način bodo tekla pogajanja za kolektivno pogodbo. Ne bomo pa v tem trenutku zaostrovali naših aktivnosti,” je povedal.

Novo kolektivno pogodbo je treba doreči, ker je bila prejšnja nujno potrebna posodobitve, ob predlogu sindikata za njeno spremembo pa je vodstvo podjetja odstopilo od nje. Ta korak uprave je bil eden od razlogov za zaskrbljenost ZZZS glede dogajanja v Termah Maribor pred mesecem dni. “Nikakor v pogajanjih ne bomo pristajali na morebitno nižanje pravic delavcev,” je povedal Medik.

Sindikat skrbijo tudi splošne delovne razmere v podjetju, ki naj bi bile predvsem posledica kadrovske podhranjenosti. Po Medikovih besedah je vodstvo napovedalo, da bo poskušalo razbremeniti delavce. “Delodajalec nam je obljubil, da bodo pristopili k razpisom za nove zaposlitve,” je dejal.

Družba Terme Maribor je od leta 2013 preko slovenske družbe Platanus v lasti ruskega energetskega giganta Gazprom. V zadnjih letih se je namesto visokoletečih obljub o razvojnih vlaganjih, prihodu ruskih turistov in krepitvi skupine podala v prodajo dela svojega premoženja, med drugim obmejnih trgovin Travel Shop in medicinsko-termalnega centra Fontana.

Pod okriljem Term Maribor, ki imajo skupno 160 zaposlenih, so le še štirje hoteli – poleg Habakuka in Bellevueja še mestna Ibis in Mercure – ter Gostilna pri Treh ribnikih, ki je prav tako naprodaj.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.