14:51, čet, 28. Mar

V ZD Adolfa Drolca brez novih potrjenih okužb, spremenili pa so režim dela na terenu





Iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor so sporočili, da nimajo novih pozitivnih okužb s covid-19. Testiranih je bilo skupaj 83 zaposlenih iz OE Nujne medicinske pomoči ZD Maribor, od tega jih je bilo 76 negativnih na covid-19. Pri zaposlenih, ki so bili negativni, bodo ponovili testiranje jutri, v četrtek 2. 7. 2020, oziroma v petek, 3. 7. 2020.

Po preučitvi novih dejstev epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še išče izvor okužbe, saj ne more potrditi vnosa okužbe iz Črne gore.
Zaradi okužb s koronavirusom se je v OE NMP prilagodil režim dela na terenu v predbolnišnični enoti nujne medicinske pomoči. V dnevnem času med 7. in 19. uro, vse dni v tednu, deluje vozilo urgentnega zdravnika v sestavi urgentni zdravnik – specialist urgentne medicine in diplomirani zdravstvenik, ki izvozita na vsako nujno aktivacijo s strani Dispečerskega centra Maribor. Ob vozilu urgentnega zdravnika je aktivirano tudi vozilo MoeREA – reanimobil, v katerem delujeta dva diplomirana zdravstvenika. V primeru, če je stanje pacienta na terenu stabilno, reanimobil brez spremstva zdravnika transportira pacienta v UKC, vozilo urgentnega zdravnika pa je pripravljeno za naslednjo aktivacijo.

Če je stanje pacienta takšno, da zahtevo stalno prisotnost zdravnika, ta opravlja spremstvo pri transportu, vozilo urgentnega zdravnika pa se pelje za reanimobilom in prevzame zdravnika na lokaciji predaje pacienta v UKC Maribor, da sta pripravljena za naslednjo aktivacijo. Omenjeni sistem delovanja je tako imenovani Rendes Vouz sistem, ki ga uporabljajo v nekaterih državah EU, saj omogoča maksimalen izkoristek urgentnega zdravnika na terenu v predbolnišnični nujni medicinski pomoči.

Sestava ekip med 7. in 19 uro
– vozilo urgentnega zdravnika v sestavi zdravnik – specialist urgentne medicine in diplomirani zdravstvenik,
– 2 vozila MoeREA v sestavi dveh diplomiranih zdravstvenikov,
– 5 nujnih reševalnih vozil v sestavi diplomirani zdravstvenik in zdravstveni
reševalec,
– 3 nenujna reševalna vozila, ki pa se lahko v trenutku spremenijo v status nujnega, saj imajo vso potrebno opremo v sestavi dveh zdravstvenih reševalcev,
– dodatna 4 sanitetna reševalna vozila v sestavi zdravstvenega reševalca.

Sestava ekip v nočnem času, med 19. in 7. uro zjutraj vse dni v tednu
– 1 vozilo, predbolnišnična ekipa nujne medicinske pomoči v sestavi zdravnik – specialist urgentne medicine, diplomirani zdravstvenik in zdravstveni reševalec,
– 4 nujna reševalna vozila v sestavi diplomirani zdravstvenik in zdravstveni reševalec,
– 1 nenujno reševalno vozilo, ki pa se lahko v trenutku spremeni v status nujnega, saj ima vso potrebno opremo v sestavi dveh zdravstvenih reševalcev.

Število vozil kljub odsotnosti zdravstvenega kadra zaradi samoizolacije se ni spremenilo. Enota za hitre preglede in dežurna ambulanta, ki deluje v sklopu urgentnega centra UKC Maribor deluje normalno vse dni v tednu. Enota helikopterske nujne medicinske pomoči deluje nemoteno.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.