19:00, pet, 19. Apr

V UKC Maribor ugotovili sum nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke





Pri izrednem notranjem nadzoru na področju varstva zasebnosti in osebnih podatkov so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor odkrili sum nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke bolnikov. Vpleteni zaposleni so prejeli opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, sporočajo iz UKC Maribor.

Ministrstvo za zdravje je naložilo vsem javnim zdravstvenim zavodom izredni notranji nadzor na področju varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov, vključno s presojo ustreznosti pravic, pooblastil in sistema varovanja podatkov v informacijskih sistemih. Direktor UKC Maribor je tako uvedel izredni notranji nadzor varstva osebnih podatkov, med tem pa je zaradi navedb v medijih Informacijski pooblaščenec po uradni dolžnosti uvedel nadzor in konec avgusta v UKC Maribor preveril pravilnost poteka nadzora. Komisija je med nadzorom ugotovila pravilnost beleženja vpogledov v informacijski sistem Medis.

V drugem delu nadzora, v katerem so preverjali upravičenost vpogledov v osebne podatke in medicinsko dokumentacijo pacienta med hospitalizacijo, je komisija ugotovila sum nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke. Od tega sum sedmih nedovoljenih vpogledov v osebne podatke: ime, priimek, naslov, datum rojstva, EMŠO (ne pa v medicinsko dokumentacijo) ter pet opuščenih dolžnih skrbstev za geslo, kar je lahko vodilo v nepooblaščen vpogled v osebni podatek (ne pa v medicinsko dokumentacijo). Zoper te zaposlene so že začeti postopki izdaje opozoril v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Zaposleni pa so se dolžni udeležiti predavanj s področja varstva osebnih podatkov.

UKC Maribor je ugotovil sum nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke.
UKC Maribor je ugotovil sum nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke.

Sicer pa zaradi ozaveščanja zaposlenih o pomembnosti varstva osebnih podatkov in da bi se izognili nadaljnjim kršitvam potekajo izobraževanja za zaposlene, oktobra pa bodo izvedli tudi napovedan in nenapovedan nadzor nad varstvom osebnih podatkov na nekaterih oddelkih.

Z UKC Maribor še sporočajo, da so o ugotovitvah obvestili pacienta in pristojno zastopnico pacientovih pravic, pa tudi Ministrstvo za zdravje in Svet zavoda.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.