09:36, čet, 25. Apr

V UGM dvodnevno dogajanje Art for Sale





Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi na dogodek Art for Sale. Gre za dvodnevni dogodek, ki bo potekal 30. in 31. maja in prvič v Sloveniji na enem mestu zbral pomembne regionalne akterje s področja zbiranja, prodaje in promocije sodobne vizualne umetnosti. 

Vir: Maribor-Pohorje.si
Vir: Maribor-Pohorje.si

Vse ljubitelje sodobne umetnosti, ustvarjalce in strokovnjake, galeriste začetnike ter nadobudne zbiratelje in vse tiste, ki to želite postati, Umetnostna galerija vabi, da se jim pridružite na stimulativnih pogovorih in delavnici s pomembnimi domačimi in mednarodnimi akterji. Pogovor bo potekal o oblikovanju zasebnih zbirk, prodaji in nakupu umetniških del in mednarodnih sejmih. Govorili bodo tudi o ustanovitvi in vodenju zasebnih galerij in festivalov ter o tem, kako lahko o sodobni umetnosti komuniciramo z različnimi občinstvi. Vabljeni ste tudi na pop-up prodajno razstavo sodobnih umetniških del na papirju uveljavljenih in obetavnih slovenskih ustvarjalcev. Art for Sale bo odlična priložnost za dvodnevno spoznavanje zakonitosti edinstvene panoge umetniškega trga.

V četrtek, 30. maja, od 17. do 20. ure bo potekal panelni pogovor s strokovnjaki na temo Kako vstopiti v svet sodobne umetnosti. Panelni pogovori bodo povezali zbiratelje, mlade in uveljavljene galeriste, direktorje umetniških sejmov in festivalov, kritike in specializirane komunikologe iz regije in širše v živahen dialog s publiko. Gostje bodo na treh omizjih govorili o svojih osebnih in profesionalnih poteh znotraj trga umetnosti, o ciljih in inspiracijah, o zakonitostih, pasteh in možnostih te edinstvene panoge ter odgovarjali na vsa vprašanja, ki ste jih kadarkoli želeli vprašati. Kuratorka panelnih pogovorov bo Simona Vidmar iz Umetnostne galerije Maribor.

Ob 17. uri bo potekal pogovor na temo Kako: zbirati sodobno umetnost? Johanna Chromik, umetniška direktorica sejma sodobne umetnosti viennacontemporary, Dunaj Dorotea Fotivec, Zbirka Marinko Sudac & Institut za raziskavo avantgarde, Zagreb
Vasa Perović, arhitekt in zbiratelj, Zbirka sodobne umetnosti in oblikovanja VJP, Ljubljana
moderira: Simona Vidmar, višja kustosinja iz Umetnostne galerije Maribor.

Od 18. do 19. bo potekal pogovor na temo Kako: ustanoviti svojo galerijo?
Barbara Čeferin, ustanoviteljica in direktorica Galerije Fotografija, Ljubljana
Piera Ravnikar, ustanoviteljica in direktorica Ravnikar Gallery Space, Ljubljana
Tadej Pogačar, umetniški in poslovni direktor Galerije P74, Ljubljana
moderira: Simona Vidmar, višja kustosinja iz Umetnostne galerije Maribor.

Od 19. do 19:45. ure bo potekal pogovor na temo Kako: govoriti o sodobni umetnosti?
Ana Berlin, ustanoviteljica in direktorica, Ana Berlin Communications na Dunaju.
Dušan Smodej, direktor Festivala Fotopub, Novo Mesto
Dorian Batycka, neodvisni kurator in kritik, Berlin
Moderator bo kustos iz Umetnostne galerije Maribor, Jure Kirbiš.

Ob 20. uri bo potekal pogovor na temo Pop-up prodajna razstava. Glavna tema bodo Papirnate zadeve Prodajna razstava umetniških del na papirju. Zbirateljem začetnikom in drugim entuziastom namreč ponuja priložnost, da se na enem mestu seznanijo s širokim naborom umetniških del uveljavljenih in obetavnih slovenskih ustvarjalcev ter umetnost ponesejo v svoj dom − in sicer po dostopnih cenah. Papirnate zadeve predstavljajo zanimiv izbor umetniških del na papirju oz. iz papirja: sitotiske, digitalne printe, risbe, akvarele, kolaže, ilustracije, papirnate objekte, zine, knjige umetnikov in več.

V petek, 31. maja od 10:30 do 16. ure pa Umetnostna galerija vabi na delavnico o odnosih z javnostmi v kreativnem in kulturnem sektorju z naslovom Kako komunicirati sodobno umetnost. Delavnico bo vodila Ana Berlin, ki je agencijo Ana Berlin Communications za odnose z javnostmi ustanovila leta 2011 ter se usmerila v projekte na področjih arhitekture, oblikovanja in vizualne umetnosti. Med večjimi projekti v zadnjem času je mdr. z zlatim levom nagrajeni nemški paviljon na beneškem bienalu 2017. Na delavnici bo 20 izbranih udeležencev iz vse Slovenije spoznavalo najrazličnejše aktualne komunikacijske kanale ter pregledno obravnavalo piarovske prijeme.

Več informacij najdete tukaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.