11:31, pet, 29. Mar

V Središču ob Dravi odslej varneje čez želežniški prehod





Pozornost voznikov je ključna za varno prečkanje križišč, na katerih se križata cestni in železniški promet. Zato je na prehodu ceste, ki prečka železniško progo v naselju Grabe v Občini Središče ob Dravi, nameščen nov sistem COPS@rail. Ta s svetlobnimi znaki opozarja na večjo previdnost pri prečkanju prehoda.

Z zbrano vožnjo in upoštevanjem cestno-prometnih predpisov ter prometne signalizacije lahko vozniki zmanjšajo možnost prometnih nesreč in ustrezno poskrbijo za lastno varnost. To drži tudi pri prečkanju nivojskih prehodov ceste čez železniško progo, kjer so posledice neprevidne vožnje lahko usodne. Zato voznike v naselju Grabe v Občini Središče ob Dravi na potrebo po povečani stopnji pozornosti ob prečkanju železniškega prehoda opozarja nov sistem COPS@rail (Collision Preventning Safety system).
Večja pozornost voznikov za manj nesreč
Na železniškem prehodu v Središču ob Dravi se je v preteklosti že pripetila prometna nesreča s smrtnim izidom. Zato se je na razpis Zavarovalnice Triglav in podjetja COPS systems, s katerim podjetji skrbita za večjo varnost voznikov pri prečkanju železniških prehodov, prijavila tudi Občina Središče ob Dravi. »V občini Središče Ob Dravi imamo tri prehode čez železniško progo, ki so zavarovani samo s prometnimi znaki in v letu 2016 sta v naselju Grabe umrli dve osebi ob prehodu čez železniške tire. Sistem COPS@rail, ki je postavljen ob tem prehodu prek železniške proge, služi kot dodatno opozorilo tistim, ki pred prehodom ne ustavijo ali pa so premalo pazljivi,« o novem
opozorilnem sistemu, ki je v naselju Grabe postavljen ob nivojskem prehodu ceste čez železniško progo, pravi župan Občine Središče ob Dravi Jurij Borko.
Voznike čez prehod, ki je bil do nedavnega označen le z andrejevim križem, na potrebo po povečanipozornosti med vožnjo zdaj dodatno opozarja sistem COPS@rail. Postavljen je na obeh straneh železniške proge, sestavljajo pa ga nabor detektorjev, ki zaznajo približevanje vozil, kontrastna tabla s stalnim prometnim znakom Stop in rumeni utripalci, ki prometne udeležence dodatno opozarjajo na
približevanje nivojskemu prehodu.
12 sistemov COPS@rail po Sloveniji Opozorilni sistem COPS@rail v Občini Središče ob Dravi je eden od 12 sistemov, ki sta jih v sodelovanju s slovenskimi občinami v letošnjem letu vzpostavila Zavarovalnica Triglav in podjetje COPS systems. »V Zavarovalnici Triglav že vrsto let podpiramo projekte za večjo prometno varnost in tako v skladu z našim poslanstvom ustvarjamo varnejšo prihodnost. S projektom COPS@rail voznike po vsej Sloveniji spodbujamo k večji zbranosti pri prečkanju železniških prehodov, saj je prav ta nujna za varno vožnjo,« je povedal direktor Območne enote Maribor Zavarovalnice Triglav Uroš Skuhala. 

Jurij Borko, župan Občine Središče ob Dravi in Uroš Skuhala, dirketor Območne enote Maribor Zavarovalnice Triglav
Poleg Občine Središče ob Dravi so se na razpis Zavarovalnice Triglav in podjetja COPS@rail za postavitev sistemov COPS@rail na železniških prehodih uspešno prijavile še občine Novo mesto, Mokronog – Trebelno, Straža, Metlika, Trebnje, Žalec, Šmartno ob Paki, Domžale, Podvelka, Kamnik in Sežana.

Enote sistema COPS@rail vozila na izbranih lokacijah na nivojski prehod ceste čez železniško progo opozorijo z utripalci in tako pripomorejo k večji previdnosti voznikov. »Točke, ki jih opremljamo s sistemi COPS@rail so pogosto še posebej nevarne za tiste voznike, ki se prvič ali redko vozijo po določenih cestah in zaradi vremenskih pogojev ali infrastrukturnih omejitev ne zaznajo, da se bližajo prehodu čez železnico. Veseli smo dolgoročnega sodelovanja z Zavarovalnico Triglav in slovenskimi občinami, saj verjamemo, da lahko s skupnimi močmi bolj aktivno pripomoremo k povečevanju varnosti in na nevarnejših in bolj izpostavljenih cestnih odsekih. V Občini Središče ob Dravi postavljen copozorilni sistem COPS@rail dodatno poudarja nivojski prehod, opozarja voznike na zaustavitev in previdnejše prečkanje železniške proge ter na podlagi podatkov o prometni statistiki, ki jih enoti sistema beležita, omogoča nadaljnje ukrepe odgovornih za povečanje varnosti in optimizacijo prometnega režima,« je povedal Peter Korun iz podjetja COPS systems.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.