09:31, pet, 19. Apr

V soboto se v Mariboru začne 30. Poletni lutkovni pristan





V soboto, 3. avgusta, se začenja 30. Poletni lutkovni pristan, ki ga Lutkovno gledališče Maribor tradicionalno prireja avgusta. Festival bo do 1. septembra ponudil dvajset domačih in tujih predstav ter bogat spremljevalni program.

Lutkovno gledališče Maribor, Foto: Boštjan Lah
Lutkovno gledališče Maribor, Foto: Boštjan Lah

Jedro festivala je kot vsako leto izbor dobrih slovenskih in tujih lutkovnih predstav, ki so primerne tudi za poletna prizorišča. Letos pa so se organizatorji osredotočili na zgodovino festivala, povabili so skupine, ki so na festivalu že nastopile; obiskovalci si bodo lahko ogledali dvajset predstav iz 10 različnih držav. V spremljevalnem programu festivala pa so se na različnih točkah poklonili zgodovini.

Razstava 36 zastav, pregled zgodovine in sprehoda
V zunanjem Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, ki je osrednje prizorišče festivala, bo razstava 36 zastav, kjer bodo na ogled zastave vseh držav, ki so bile s predstavami zastopane v treh festivalskih desetletjih. Zastave so izdelali otroci na počitniški delavnicah Zveze prijateljev mladine Maribor.
V razstavišču gledališča bo na ogled razstava, ki bo preko izpostavljenih fotografskih utrinkov, statističnega pregleda zgodovine festivala, vseh 30 programskih listov in drugih zanimivosti prikazala pomembnost festivala, ki je do sedaj gostil 715 predstav in na deset tisoče zadovoljnih obiskovalcev.
Na ogled bo še razstava Pionirji lutkovne umetnosti v Mariboru, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor in razstava otroških ilustracij z nagradno igro Poišči pravo pravljico.
Poklon zgodovini festivala bosta tudi dva sprehoda z Bredo Varl, v sodelovanju z Rajzefibrom, obiskali bomo številne lokacije, kjer je PLP gostoval v preteklosti, od mestnega parka, grajskega dvorišča, Lenta, desnega brega reke Drave in drugih kotičkov mesta.

Zlata žirafa za najboljšo predstavo po mnenju otrok in druge žirafe
Festival si je ob obletnici nadel novo podobo, njegov zaščitni znak so postale žirafe z naaajdaljšim vratom, primerne za mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo pri nas. Nagrada za najboljšo predstavo po mnenju otroške žirije je preimenovana v Zlato žirafo, ki stopa ob bok levom, medvedom, palmam in drugim zlatim, najbolj zaželenim nagradam v svetu nagrajevane kulture.
Žirafe pa bodo otroke kratkočasile tudi pred in po predstavah, saj so v lutkovnem gledališču pripravili nova igrala – žirafe razmetanke, ki jih je treba sestaviti, športno žirafo s košem in samovšečno žirafo, pripravljeno na fotografiranje.

Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Festivalska premiera interaktivnega zvočnega sprehoda Potepini
Potep postane več medijski performans oziroma zvočni sprehod, ki ga obhodimo po vnaprej začrtani poti, ob reki Dravi, opremljeni s slušalkami in aplikacijo na telefonu. Potepini so lahko otroci in odrasli, družine, ki s pomočjo zvočnih slik, vtisnjenih v lokacijo začrtane poti, prehajajo med fiktivnimi in realnimi situacijami. Edinstveno zvočno doživetje nas poveže z našim okoljem na nov, umetniško doživet način in nas spomni na to, zakaj je pomembno hoditi.
Premiera z avtorjema, Ireno Pivko in Branetom Zormanom, bo 27. avgusta, potepali pa se boste lahko že od začetka našega festivala in še skozi vso sezono, tudi v angleškem in nemškem jeziku.

Delavnice za otroke in Papirnate zgodbe tudi za odrasle
Že tradicionalno je del programa ustvarjalna delavnica v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor, letošnja posebnost pa so delavnice s priznano izraelsko umetnico Galio Levy-Grad, Papirnate zgodbe za male in še eno tedensko izobraževanje za odrasle, namenjeno pedagogom, likovnim in gledaliških ustvarjalcem.
Na festivalu bo mogoče videti tudi animirane filme, v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže tudi najboljše stop animacije festivala Stop Trik MFF, izbor za otroke in izbor za odrasle; v sodelovanju z Letnim kinom Minoriti pa še film Mirai.

Festival se zaključuje, 1. septembra, ko bo na sporedu domača predstava Ščeper in Mba, s to uspešnico preteklih sezon Lutkovno gledališče Maribor pričenja novo sezono, ki poleg šestih premier, bogatih kulturnovzgojnih programov gledališča, prinaša še en jubilejni festival, v septembru bodo v LGM namreč gostili 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.