16:26, pet, 29. Mar

V soboto na Ptujskem gradu festival VENI VIDI VINO MLADO 2020





V soboto, 18. januarja 2020, bo med 13. in 19. uro v Romanskem palaciju na Ptujskem gradu Festival VENI VIDI VINO MLADO 2020 še šestič zapored predstavil mlada vina vina Srednjih Slovenskih goric in Haloz. Ponovno pod sloganom MLADO ŽIVO ISKRIVO. Na pokušini pa bo preko 60 vzorcev mladih vin več kot dvajsetih vinarjev Srednjih Slovenskih goric in Haloz.

Simon Toplak, predsednik VTC 13 je ob predstavitvi festivala povedal, da je lanski festival, ki je bil prvič na Ptujskem gradu, pokazal, “da smo se odločili za pravo lokacijo, ki je, ob seveda vrhunski vinski in kulinarični ponudbi, pritegnila številne ljubitelje vin. Zelo spodbudno je, da je bilo med vinogradniki veliko mladih, ki nadaljujejo tradicije vinogradniških in vinarskih družin Haloz in Srednjih Slovenskih goric. Predstavili so vina, ki so prepričala in ki že gradijo štajersko vinsko destinacijo.« Na predstavitvi festivala je bil tudi Andrej Rebernišek, direktor KGZS – Zavod Ptuj, ki je poudaril: “Odločitev, da pripravimo pokušino mladih vin v januarju, je bila pravilna, saj lahko v času od Martina ta že pokažejo svoj značaj. Letnik, ki ga bomo lahko pokusili na VENI VIDI VINO MLADO 2020, je značilen štajerski; vina so aromatična in sortno prepoznavna. Odlikuje jih prijetna pitkost in lahkotnost.”

Z novinarske konference z leve Aleksander Lorenčič, Simon Toplak, Andrej Rebernišek, Monika Kovačič in Uroš Kovačec. (Ars POETOVIENSIS)
Z novinarske konference z leve Aleksander Lorenčič, Simon Toplak, Andrej Rebernišek, Monika Kovačič in Uroš Kovačec. (Ars POETOVIENSIS)

Da je vino pomemben del kulturnega izročila Ptuja in Spodnjega Podravja, pa meni Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Rado Škrjanec, predsednik društva Kastali, ki sodeluje v organizaciji vinskih dogodkov v okviru VTC 13 na Ptujskem gradu, pa se je dotaknil vinograda ob Ptujskem gradu: »Vinograd na južni strani ptujskega grajskega griča je bil posajen leta 1996, sicer pa lahko vinograd na isti poziciji najdemo na najstarejših slikah –podobah Ptujskega gradu. V vinogradu je posajena sorta renski rizling, katerega oskrbujejo učenci Biotehniške šole ŠC Ptuj in člani društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice.” Predstavil je tudi vino iz tega vinograda: “Vino Civis letnika 2019 iz mestnega vinograda je donegoval ptujski mestni viničar Andrej Rebernišek in služi za protokolarne namene Mestne občine Ptuj. Na dogodku VENI VIDI VINO MLADO ga bomo posebej predstavili v grajski vinski kleti.” Ta klet namreč postaja pomembna točka ptujskega vinogradništva in trženja vina.

Z novinarske konference z leve Uroš Kovačec, Andrej Rebernišek, Monika Kovačič in Simon Toplak. (Ars POETOVIENSIS)
Z novinarske konference z leve Uroš Kovačec, Andrej Rebernišek, Monika Kovačič in Simon Toplak. (Ars POETOVIENSIS)

Ob predstavitvi festivala je bila prisotna tudi Monika Kovačič, 8. ptujska vinska kraljica: »Zelo pozdravljam dogodke, kot je VENI VIDI VINO MLADO, saj lahko na njih naši vinarji svojo žlahtno kapljico predstavijo širši javnosti in s tem širijo ter gradijo sloves o našem zares odličnem vinu. Kot ptujska vinska kraljica sem ponosna, da zastopam tako lep okoliš z res pestro ponudbo vin, ki se jim odlično poda naša kulinarika. Hkrati pozdravljam, da se ta vinska zgodba odvija na Ptujskem gradu,
ki ne prikazuje samo zgodovine grajske gospode, temveč tudi vinsko zgodovino.«

Pri izvedbi dogodka bodo na pomoč ponovno priskočili člani Društva podeželske mladine Spodnje Podravje. Uroš Kovačec, član odbora Društva podeželske mladine Spodnje Podravje in regijski predstavnik Zveze slovenske podeželske mladine: “VENI VIDI VINO MLADO je dogodek, s katerim se mladi Štajerske zlahka poistovetimo. Veliko naših članov je tudi vinarjev. Prav dobro se zavedamo, da moramo skupaj graditi štajersko vinsko destinacijo in nadaljevati vinske tradicije naših dedov.”

Za kulinariko, ki se bo ujemala z mladimi štajerskimi vini, bo poskrbela Štajerska hiša kulinarike. Ponudili bodo štiri jedi: Kurji ajmoht ali kurjo obaro, Ptujski ‘hot dog’ (pečenico, bučni kruh, kislo zelje), brezmesni krožnik z izbranimi siri in Veganski burger. Obiskovalcem festivala bo svoja vrata odprla Grajska vinska klet. Cena pokušine bo 10 evrov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.