21:41, tor, 16. Apr

V soboto 41. Rez Stare trte na Lentu





V soboto, 7. marca 2020, se bo ob 11. uri pred Hišo Stare trte pričela 41. Rez Stare trte, za katero so strokovno začeli skrbeti pred 40 leti.

Letos mineva 40 let od začetka strokovne skrbi za Staro trto, pred 30 leti so podarili njeno prvo cepljenko, in sicer Ljubljani, Stane Kocutar pa je že deset let skrbnik Stare trte in mestni viničar. Trta je po njegovih besedah v dobrem stanju. Mila zima je poskrbela tudi za dobro rast podrastja, ki so ga posejali oktobra.

V soboto, 7. marca 2020, pa ob 11. uri pripravljajo priredite Rez Stare trte, ki je zdaj že 41. po vrsti. Dogodek po ponovno kulturno-etnološke narave. Nastopila bo skupina Vivere, folklorna skupina KUD Študent in Neuvirtovi Štajerci. Povabljeni pa so tudi različni gosti. Prišel bo župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, mestni viničar Stane Kocutar, obe vinski kraljici, tako slovenska kot mariborska. Direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje pa poudarja, da bodo podarili tudi cepiče mestom, kar je ponovna priložnost, da se Mariborčani zavedajo, kako pomembna je vloga Stare trte.

Letos bodo podarili cepiče Stare trte Občini Podlehnik, Društvo vinogradnikov Rogaška, Etnografskemu društvu Tržec in Pogrebnemu podjetju Maribor. Nekaj cepičev pa gre tudi v tujino, dobila jih bodo mesta Trst, reka, Leoben in ukrajinsko mesto Harkov. Dober glas o najstarejši trti na svetu se bo tako ponovno širil. na Mestni občini Maribor pripravljajo tudi zaveze, ki jih bodo mesta sprejela, da bodo za potomke Stare trte dobro skrbela.

Sicer pa so Zavod za turizem Maribor-Pohorje, Mestna občina Maribor in Društvo Ekologi brez meja danes podpisali zavezo, da bodo jesensko Svečano trgatev Stare trte in Martinovanje na Trgu Leona Štuklja letos pripravili tako, da bodo ob tem imeli čim manj odpadkov. Zaradi tega bodo pripravili več ukrepov, od vzpostavljanja ekoloških otokov naprej.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.