05:43, čet, 18. Apr

V Selnici ob Dravi bodo dobili novi vrtec





V Selnici ob Dravi so začeli pripravljati projektno dokumentacijo za izgradnjo novega vrtca. “Vsi v občini se strinjamo, da je prioritetna naloga pridobiti nov vrtec, saj je obstoječi star, premajhen in neprimeren za delo in bivanje naših otrok, ki si jih želimo veliko v naši občini,” je povedala nova županja Vlasta Krmelj.


vrtec in šola selnica ob dravi“Prve informacije kažejo, da bi morda lahko dobili nov vrtec v letu 2020, vendar nas čaka še veliko dela. Manjka še nekaj finančnih sredstev,”
je pojasnila.

Njeni prvi nalogi ob prevzemu županskega položaja sta bili sicer pregled dela na občini in revizija občinskega proračuna. “Še vedno se ukvarjamo z reorganizacijo dela, saj nam ministrstvo ni odobrilo javnih del in tako imamo šest ljudi manj. Prav tako usklajujemo vse želje in potrebe neposrednih in posrednih uporabnikov proračuna z zmožnostmi,” je povedala Krmeljeva.

Prvo branje proračuna za letošnje leto napoveduje za 14. februar. Zaenkrat načrtujejo 3,7 milijona prihodkov in odhodkov, pri čemer je treba vzeti v zakup 240.000 evrov dolga in 33.000 evrov obresti. “Denarja za investicije je zelo malo, obveznih nalog zelo veliko. Tudi prihodki so relativno nizki. Vidi se, da se v preteklih letih ni dobro finančno gospodarilo, da ni sistemskega dela. Zato je nujno, da v letošnjem letu na novo postavimo temelje gospodarjenja z denarjem. To je povezano tudi z dobrim načrtovanjem dela in nalog za naslednja leta,” je prepričana naslednica dolgoletnega župana Jurija Lepa (DeSUS), ki se je lani preselil na mesto poslanca DZ.

Po besedah Krmeljeve (SDS) je med drugim treba pripraviti razvojni program občine, ki ne bo le spisek želja, ampak bo imel načrt aktivnosti, s katerimi bodo pričeli iskati nove finančne vire.

V občini letos načrtujejo za okoli 459.000 evrov investicij, med drugim v kanalizacijo in sanacijo črpališča pitne vode na Duhu na Ostrem vrhu. “Dokončali bomo tudi investicijo v igrišče in dom krajanov na Gradišču na Kozjaku. Kot razvojni projekt bomo imeli ureditev pohodnih in kolesarskih poti v celotni občini, predvidevamo povezavo do Maribora po levi strani Dravi. Računamo tudi na pridobitev EU sredstev v višini 0,5 milijona evrov,” je povedala. “Pričeli smo tudi s komunikacijo s pristojnimi ministrstvi za ureditev pločnikov v občini in ceste na Duh na Ostrem vrhu, ki je v zelo slabem stanju,” je dodala.

Dosedanja direktorica občinske uprave Darja Slivnjak, sicer glavna tekmica za županski položaj na zadnjih volitvah, odhaja. “Načrtujemo novega direktorja oziroma direktorico občinske uprave. Imenovala sem tudi podžupana, to je Milan Fras, je povedala Krmeljeva, širši javnosti znana kot direktorica Energetske agencije za Podravje.

Že pred volitvami je povedala, da ne namerava sklepati koalicije v občinskem svetu. “Želim, da ne delujemo kot ‘naši in vaši’ in ne želim glasovalnega stroja. O vseh pomembnih projektih in nalogah se bomo pogovarjali skupaj, razpravljali in skušala bom zadovoljiti čim več idej in iskati sprejemljive kompromise,” je dejala.

Dolgoročno bi radi v občini poleg vrtca med drugim uredili še športno dvorano. “Strateško bomo v občini gradili na kolesarskih in pohodnih poteh v zeleni in čisti naravi kot osnovi za razvoj turizma, ki je naša strateška gospodarska panoga. Ta trenutek še nimamo finančnih virov za vse projekte. Verjamem pa, da bomo s sistemskih pristopom pripravili dober razvojni program, ki ga bomo lahko predstavili tudi potencialnim investitorjem,” je optimistična.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.