04:28, pet, 19. Apr

V Rušah z izjavami nad gasilce in politične nasprotnike





Te dni so nepridipravi odžagali organizatorju Občini Ruše majsko drevo, ki bi ga naj po programu tudi danes postavljali. Na podlagi dogodka, ki je obsojanja vreden pa je organizacijski odbor Kresovanja v Rušah, nadaljeval nepošteno delo vandalov in pričel z namigovanji. V medijih so pričeli javno obračunavati in s prstom kazati na možnega storilca. Po besedah Martina Lesjaka, člana organizacijskega odbora, sicer tudi občinskega svetnika stranke SD, bi naj to bili politični nasprotniki oziroma kar gasilci. Nad besedami člana organizacijskega odbora Občine Ruše so zgroženi prav obojni, ki so bili za to dejanje kot prvi “osumljeni”.

Gasilci so častni ljudje in ne vandali

Poveljnik gasilske zveze Slovenije Franci Petek je dejal: “Res je, da smo gasilci vpeti v vse družabne dogodke, ki se dogajajo v krajih. Dvomim, da bi gasilci kaj ponagajali ali vplivali na nečedne dogodke. To je praznik, ki združuje občane. Moram reči, da dvomim, da so vendarle naredili kaj takšnega. Vsekakor, če so obtožbe neutemeljene je to neupravičeno”.

“Prav tako pri organizaciji kresovanja pomagajo prostovoljni gasilci PGD Bistrica ob Dravi, ki so vsako leto zadolženi za varnost in prižig bakel. Podpoveljnica PGD Bistrica ob Dravi Sanja Hleb Oset ne more verjeti besedam člana organizacijskega odbora in svetnika Občine Ruše Martina Lesjaka. “Mi smo bili včeraj šokirani nad izjavami na Facebooku in v medijih. Gasilci sodelujemo že od prvega kresovanja v Rušah, pomagamo pri baklah in skoraj vsepovsod in smo resnično užaljeni nad tem, da lahko nekdo sploh pomisli na to, da bi gasilec šel in prerezal neko drevo oziroma “majpam”, ki smo ga skupaj pomagali še „poširfat“ in pripraviti, da se ga bo lahko na današnji dan postavilo,“ je dejala Hleb Osetova.

ruše kres tic ruše

Prav tako pa se je letos zalomilo pri nabavi bakel, saj tega Občina Ruše kot organizatorka letošnjega kresovanja ni naredila in je želela dan pred kresovanjem za “nenabavo” bakel prevaliti na PGD Bistrica ob Dravi. “Nismo obljubili, da bomo mi kaj takega naredili, niti ni gospod Martin Lesjak poklical. Za težave smo izvedeli predvčerajšnjim, ko smo poklicali g. Martina Lesjaka kako daleč so z baklami, saj jih želimo napolniti.“ K temu je dodala, da jim je takrat dejal, da bi jih oni morali priskrbeti. Bakel v prvi vrsti gasilci nismo nikoli nabavljali ali kupovali. To je bilo vedno delo organizatorja, naše delo je bilo bakle samo napolniti, jih podeliti in paziti na varnost, nikoli pa nismo bakel kupovali.“

Kristijan Repolusk, poveljnik PGD Ruše se je nad blatenjem gasilcev v medijih spraševal kar na svoji Facebook strani.

Vir: Facebook
Vir: Facebook

Temu je sledil tudi komentar predsednika PGD Ruše in nekdanjega svetnika Občine Ruše iz vrst SD, Draga Škofa. “Zakaj smo spet krivi gasilci. Izjava je bila zelo neprimerna, vsaj opravičilo si zaslužimo, “ je zapisal Škof.
Pod objavo se je odzval tudi gasilec iz PGD Malečnik Oskar Neuvirt, ki je med drugim zapisal: “Očitno smo gasilci s svojim humanim poslanstvom najmanj občutljivi na te pojave.”

Člani opozicije so se odzvali na namigovanja

Darko Knez predstavnik največje opozicijske liste ZA – Združena Akcija je presenečen, da lahko član organizacijskega odbora Občine Ruše sploh kaj takšnega izjavi. “Nad izjavo glavnega organizatorja Martina Lesjaka sem presenečen, s prstom kazati na opozicijo in na gasilce je skrajno nenavadno. Prav tako pa pričakujemo javno opravičilo organizacijskega odbora Občine Ruše in županje kot vodje Občine Ruše, ki organizira letošnje kresovanje. Kar smo zasledili v medijih, ki bi naj bili plačljivi s strani Občine Ruše, z velikim začudenjem spremljamo te izjave, ki bolj razdvajajo Rušane kot združujejo Kresovanje bi vsekakor moralo biti združevanje in ne politično napadanje. Še bolj boleče pa je, da nekdo obsoja gasilce, ki tako požrtvovalno skrbijo za varnost na Ruškem kresovanju,” je dejal Knez.

Blaž Strnad, ruški svetnik iz vrst opozicijske SDS v občinskem svetu Občine Ruše je dejal: „Na nek način bi morali združiti koalicijo in opozicijo in s tem bi pokazali, da se dejansko združimo in da delujemo sinhrono v teh praznikih. Če nisi povabljen k soustvarjanju dogodka, potem ne pričakuješ, da te nekdo obtoži takšnih dejanj, ki ne spada na politična tla, sploh pa v tako malo številčni občini kot je občina Ruše.“

Na uradni odziv Občine Ruše in županje Urške Repolusk še čakamo, je pa zanimivo, da je v preteklih dneh članke medijev, v katerih je Martin Lesjak, član organizacijskega odbora Občine Ruše, namigoval na najverjetnejše storilce – gasilce ali politične nasprotnike,  objavila tudi na uradni Facebook strani Občine Ruše.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.