12:45, čet, 28. Mar

V Rušah ta konec tedna 24. Mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem





Med 12. in 14. januarjem 2018 bo, v okviru Evropske strelske konfederacije (European Shooting  Confederation) in Svetovne strelske zveze (ISSF – International Shooting Sport Federation), v organizaciji Strelskega društva I. Pohorski bataljon Ruše izvedeno že 24. Mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem – MST Ruše 2018.

slika je simbolicna
slika je simbolicna

Strelsko društvo I. Pohorski bataljon Ruše je marca 2017 upalo obuti zelo velike škornje, saj je, organizacijsko izjemno težko, uspešno izvedlo Evropsko prvenstvo z zračnim orožjem. Organizacija prvenstva je bila s strani predstavnikov Evropske strelske konfederacije ocenjena kot najboljša v zgodovini prvenstev.
Mednarodno strelsko tekmovanje v Rušah velja za eno najbolj priljubljenih mednarodnih tekmovanj v tem delu Evrope. Številne reprezentance ga tako izkoristijo za ključno kvalifikacijsko tekmovanje, pred udeležbo na prihajajočem vsakoletnem evropskem prvenstvu. Kljub temu, da je tekmovanje mednarodnega značaja, pa v sebi še vedno nosi temeljno sporočilo spomina na I. Pohorski bataljon in na dogodke iz leta 1943. Tako je prvi dan tekmovanja počaščen spominu na 8. januar 1943, padlemu I. Pohorskemu bataljonu in je tako namenjen občinskemu prazniku občine Ruše. Drugi dan tekmovanja pa se strelke in strelci potegujejo za veliko nagrado Ruš.
V vseh teh letih se trudijo tekmovanja izpeljati na najvišjem organizacijskem nivoju, tako bodo že četrto leto zapored izvajali prenos v živo.. Ob dosedanji odlični organizaciji si je tekmovanje pridobilo mednarodni sloves, ob poročanju medijev pa doseglo precejšnjo odmevnost, tako v Sloveniji, kot v svetu, pri tem pa nikoli ne pozabijo na ustvarjanje prijetnega vzdušja med tekmovalci in na gostoljubnost do gostov ter delegatov Hkrati tekmovanje pomeni največji športni dogodek v Občini Ruše in njeno promocijo širom Slovenije in sveta.
Udeležba svetovnih vrhunskih strelk in strelcev, nosilcev medalj z Olimpijskih iger in največjih tekmovanj na svetu iz skoraj celotnega sveta, je potrditev, da delajo kvalitetno in dobro. Pogum za takšno oceno predstavljajo mnenja udeležencev iz preteklih dveh desetletij. Odziv udeležencev je izjemen, tako bo v prihajajočem vikendu v Rušah opravljenih cca. 440 nastopov tekmovalcev iz 10 držav.
Kar štirje domačini v sestavi Državne reprezentance Slovenije
Privilegij domačega občinstva bo v živo spremljati nastop Benjamina Jodla, člana domačega strelskega društva, trenutno najboljšega strelca z zračno puško v Sloveniji. Benjamin bo na tekmovanju v Rušah vodilni moški predstavnik Državne reprezentance Slovenije. V sestavi državne reprezentance mladink bosta nastopili Urška Hrašovec in Nikita Lenarčič, sestavi državne reprezentance mladincev pa Patrik Jakopiček. Iz domačega društva bodo nastopili še Simon Potrč, Uroš Podlesnik, Urška Krempl, Jan Tement in Klara Osrajnik.

Nova olimpijska disciplina – Mešani pari z zračno puško in pištolo
Z letom 2018 se uvaja nova olimpijska disciplina mešanih parov z zračno puško in pištolo zato se bo le-ta izvedla v okviru petkovega programa Mednarodnega strelskega tekmovanja v Rušah. Za slovensko reprezentanco bosta, med ostalimi pari, z zračno puško nastopila olimpijka Živa Dvoršak in Benjamin Jodl.

Nekoč je v strelskem športu veljalo, da mora biti v dvorani, kjer poteka tekmovanje, popolna tišina, danes pa je mogoče nastope strelcev spremljati ob dinamični glasbi z bučnim spodbujanjem in navijanjem ter jih tako nagraditi za odlične rezultate. Posebej bučno in evforično pa potekajo finalna tekmovanja, v katerih se pomeri najboljših 8 strelk ali strelcev posamezne kategorije, saj se za spodbudo lahko uporabljajo najrazličnejši rekviziti (raglje, trobila, hupe in celo glasbeni inštrumenti). S tem so postala tudi strelska tekmovanja zanimivejša in priljubljenejša za obiskovalce in medije, strelke in strelci pa se morajo v takšnem bučnem okolju popolnoma »odklopiti« in odmisliti vso dogajanje okrog njih, da ostanejo dovolj zbrani za popolne strele.
Program tekmovanja:
Petek, 12.1.2018
14.30 – 16.30 uradni trening
16.50 tekmovanje mešanih parov pištola/puška
19.20 finalna tekmovanja mešanih parov pištola/puška
Sobota, 13.1.2018 – Tekmovanje ob krajevnem prazniku Ruš
8.30 – 16.30 kvalifikacijska tekmovanja zračna puška/pištola
16.30 finalna tekmovanja ženske/moški puška/pištola
19.00 slavnostna otvoritev tekmovanja in podelitev nagrad ter priznanj – Hotel Veter Ruše
Nedelja, 14.1.2017 – Tekmovanje za Veliko nagrado Ruš
8.30 – 17.25 kvalifikacijska tekmovanja zračna puška/pištola
17.45 finalna tekmovanja ženske/moški puška/pištola
20.15 podelitev nagrad in priznanj – Športna dvorana Ruše

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.