23:16, tor, 23. Apr

V Rušah 16. Kantfest International





Mednarodni festival kantavtorstva, 16. Kantfest International vas bo med 9. in 10. novembrom popeljal med največja imena slovenske glasbe in besede in predstavil najbolj sveže. Na mednarodnem Kantfestu se bodo predstavili glasbeniki z avtorsko glasbo in tekstom, ki sodi v zvrst kantavtorstva in doslej še ni bila izdana na nosilcih zvoka.

Vse od leta 2003 se v Rušah odvija Kantfest, mednarodni festival kantavtorske glasbe. Na njem se predstavljajo bolj ali manj neznani ustvarjalci, ki se potegujejo za festivalske nagrade – kante.
Kantfest je v svojem začetku pomenil druženje, sodelovanje in povezovanje ustvarjalcev, ki že zaradi same narave svojega ustvarjanja pretežno delujejo sami. Kasneje se je ideji sodelovanja in druženja pridružil še tekmovalni značaj, ki je pravzaprav nastal kot nek odgovor na družbo oziroma popularno glasbeno sceno, ki po navadi ne ponuja neke globlje vsebine ali kritičnega razmišljanja, ampak zgolj melodije, ki si jih množica najlažje zapomni in kjer se uspešnost meri zgolj v nagradah. Organizatorji in pobudniki festivala, tudi sami kantavtorji, so si zato izmislili svojo nagrado, ki je nekoliko ironično, kanta. Tri kante – zlato, srebrno in bronasto – bo v petek, 9. novembra, v Kulturnem domu v Rušah podelila strokovna žirija, ki jo sestavljajo Jani Kovačič, Adi Smolar, Jure Potokar, Urška Čop Šmajgert in Teja Klobčar, svojega zmagovalca pa bo z nagrado Vox Populi izbralo tudi občinstvo. Na letošnjem festivalu bodo v tekmovalnem delu nastopili Anže Palka, Nataša Vester Trseglav, Sandra Erpe, Dinko Hrabrić, Moonshine Alko, Peter Kek, Anita Šunjić, Reneja Sara Centrih in Daniel Zelisko. Prvi festivalski večer pa bo zaokrožil šansonjerski nastop Svetlane Makarovič.

kantfest ruse2017 (11)

Kantavtorsko dogajanje se bo v soboto, 10. novembra, preselilo v Kulturno glasbeni brlog (KGB) Maribor. Pred mikrofon bodo stopili zmagovalci letošnjega 16. Kantfesta, za povezavo s kantavtorsko tradicijo pa bodo poskrbeli Bojan Sedmak ter Jani Kovačič in Ana Pupedan.
Letošnji program bo izgledal nekako takole:

Glavna gostja prvega večera:
SVETLANA MAKAROVIČ s SPREMLJEVALCI

Zvezde drugega večera:
Jani Kovačič & Ana Pupedan + Bojan Sedmak
+ KANTE KANTFESTA

Predstavlja se tudi deveterica, ki se bo potegovala za Zlato Kanto in nagrado Vox populi, v petek, 9. 11. 2018, ob 20:00, v dvorani Doma kulture Ruše:

Anže Angel Palka, Natasa Vester Trseglav, Sandra Erpe, Dinko Hrabrić (HR), Moonshine Alko, Peter Pero Kek, Anita Šunjić (BIH), Sara Reneja Centrih, Dan Zelisko (PL)

VSTOPNICE: http://www.cezam.org/ in http://klub-kgb.si/

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.