11:11, sre, 24. Apr

V Rušah 1.300 evrov mesečno novonastalemu podjetju brez referenc





V ruški javnosti že dva tedna odmeva neimenovanje urednice Ruških novic Suzane Rudež, ki jo je občinskemu svetu predlagala županja Urška Repolusk. Vse skupaj sploh ne bi bilo tako čudno, a Suzana Rudež za pripravo “Obvestila Občine Ruše” in pomoč pri odnosih z javnostmi (PR) dela že od meseca aprila in prejema za svoje delo 1.300 evrov.

Podjetje Suzane Rudež ustanovljeno isti mesec, ko je pričela sodelovati z Občino Ruše

Županja Urška Repolusk je predstavila Suzano Rudež kot kompetentno osebo z izkušnjami v tem poslu, ali je res tako pa presodite sami. Podjetje Suzane Rudež (KOREKTOR, poslovne storitve, Suzena Rudež s.p.) je bilo ustanovljeno v mesecu aprilu 2019 (kot je razvidno tudi iz izpisa Poslovnega registra Slovenije – AJPES), a že meseca junija je prejela na  transakcijski  račun (TRR ) prvo nakazilo Občine Ruše. Zato je na mestu, da se občani Ruš sprašujejo, kako je posel za 1.300 evrov županja Urška Repolusk zaupala prav podjetju KOREKTOR Suzana Rudež s.p., ki je bilo novo nastalo podjetje brez kakršnega koli posla pred tem. Med tem pa je Suzana Rudež še vedno zaposlena na Slovenski policiji v kadrovski službi v Ljubljani. 

Izpis iz Ajpesa dne 24.10.2019.
Izpis iz Ajpesa dne 24.10.2019.

 

Da postaja Občina Ruše novinarjem vse bolj znana kot “policijska občina”, smo lahko novinarji in snemalci začutili v preteklosti, ko županja Urška Repolusk ni dovoljevala snemanja sej in ni podajala izjav novinarju, ki ji pač “ni bil simpatičen”, da ne govorimo o tem, da je bilo treba večkrat po odgovore Občine Ruše tudi zahtevati preko informacijske pooblaščenke. Suzana Rudež pa je med drugim tudi partnerka nekdanjega prvega sindikalista Zorana Petroviča, ki je bolj znan iz afere “Koprivnikar”, ko naj bi po njegovem naročilu, ki ga je zapisal kar na družbenem omrežju Facebook ustavili policisti nekdanjega ministra Borisa Koprivnikarja. V javnosti pa so vse glasnejši namigi, da storitve za Občino Ruše izvaja ravno Zoran Petrovič in ne njegova partnerka Suzana Rudež, ki naj bi  njemu le posodila ime svojega podjetja. 

Svetnike in tudi javnost je zmotilo tudi to, da ima Suzana Rudež podjetje registrirano v Borovnici pri Ljubljani in da na ta način ne more dobro poznati dogajanja v Rušah. Da je to upravičen razlog za skrb, dokazuje tudi junijska številka Obvestil Občine Ruše, ki jim je urednikovala ravno Rudeževa, saj je v naslovu članka zapisano GLAZARJEVI DNEVI 2019, pri čem je vsakemu Rušanu jasno, da je pravilno GLAZERJEVI DNEVI 2019. Tako je zaskrbljenost Rušanov upravičena, saj nekdo, ki ureja ruški časopis, ne pozna niti pravega imena najbolj prepoznavnega ruškega velikana Janka Glazerja. Da ne bo pomote, vsakomur se lahko dogodijo slovnične napake na področju pisanja člankov, a prav je, da nekdo, ki prejme 1.300 evrov na mesec, prav napiše vsaj naslov članka.

Izsek iz Obvestila Občine Ruše, junij 2019, št.2.
Izsek iz Obvestil Občine Ruše, junij 2019, št.2.

 

Občina Ruše sploh ne ve, koliko jih bodo Ruške novice stale

Na Občino Ruše smo naslovili sledeče vprašanje “Naprošamo za odgovor, kakšno finančno nagrado bo prejel urednik Ruških novičk na izdajo oziroma na mesec. Naprošamo za predviden strošek tiska časopisa, za predviden strošek lektoriranja, predviden strošek raznosa, predviden strošek za pisce člankov?” A odgovor, ki smo ga prejeli, nas je osupnil, zapisali so: “Ker urednik Ruških novic ni imenovan in niti ne vemo kdo, kdaj in ali sploh bo imenovan ter niti ni imenovanega uredniškega odbora, navedenih stroškov ne moremo napovedati.” Torej Občina Ruše sploh ne ve oziroma ne zna napovedati, koliko bi jih stali poštnina, lektoriranje, tisk novičk, urednik in uredniški odbor. Sedaj se sprašujemo, kaj vse te mesece počne Suzana Rudež za 1.300 evrov na mesec, če ne znajo niti oceniti, kolikšni bodo predvideni stroški Ruških novic. Torej kljub tako, po oceni Repoluskove, kompetentni osebi, ki jo imajo na Občini Ruše, ne znajo napovedati, kolikšni bodo stroški. Ker smo želeli vedeti, kaj natančno Suzana Rudež dela za občino, smo občino zaprosili za mesečna poročila, na podlagi katerih prejme plačilo. Občina nam dokumenta ni posredovala, zapisali so, da bodo vprašanje obravnavali kot zahtevo za informacijo javnega značaja, kar po domače pomeni, da bomo podatke prejeli v roku 30 dni, če jih sploh bomo. Na tem mestu je upravičeno vprašati, kaj skrivajo?

 

Nič novega, da Občina Ruše ne ve, koliko jih bo projekt stal 

Ruška občina je v letošnjem letu sama organizirala kresovanje, ki je še do letos veljalo za največje kresovanje v Sloveniji, obiskalo ga je tudi do 8000 ljudi. A letos je šlo nekaj hudo narobe. Namreč občina kot organizator kresovanja nam pred kresovanjem, na dan kresovanja in še mesece po kresovanju ni znala odgovoriti, kolikšni bodo oziroma so bili stroški. Na koncu je bil strošek kresovanja 12.328,37 evra, kresovanja pa po besedah podžupana ni obiskalo niti 1000 ljudi. Podatke o stroških kresovanja smo prejeli šele v začetku septembra, ko smo za njih zaprosili že tretjič. Na tem mestu je upravičeno ponoviti, da morajo vsa društva ob prijavi na letni razpis za šport ali kulturo svoje stroške napovedati vnaprej, medtem ko občina za projekte v vrednosti čez 10.000 evrov, kot sta kresovanje in Ruške novice, ne ve, koliko bodo projekti sploh stali.

 

Morda pa občina ne bo ponovila razpisa za urednika in raje denar preko naročilnice direktno nakazovala Suzani Rudež

Kot lahko razberemo iz odgovora Občine Ruše, pa se lahko celo zgodi, da urednika sploh ne bo. S tem bo županja Urška Repolusk še vedno lahko brez razpisa direktno nakazovala Suzani Rudež 1300 evrov mesečno, kar bi verjetno celo obema najbolje ustrezalo, o kompetencah ste se pa lahko kar sami prepričali. Med drugim ni za zanemariti, da se Občina Ruše z iskanjem urednice ni kaj preveč potrudila, saj je razpis za urednika Ruških novic objavila pod zavihkom “ZA PODJETNIKE”, kjer verjetno uredniki, novinarji medijev ter Rušani ne iščejo tovrstnih razpisov.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.