09:09, pet, 29. Mar

V rovih pod ptujskim gradom zaživele vinske degustacije v temi





V Zavodu TuRA Ptuj so v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož predstavili vinske degustacije v temi. Degustacije potekajo v popolni temi, domiselno pa so jih umestili v rove pod ptujskim gradom. Na ta način želijo oživeti rov pod gradom, obenem pa slediti turističnim trendom na področju kreativno-kulturnega turizma.

Vinske degustacije v temi nam približajo vino drugače, kot smo vajeni. Popolna tema pomaga, da vino ne samo okušamo, ampak ga tudi začutimo. Le s pomočjo brbončic zajamemo okuse in globine vina, ki jih drugače morda ne bi začutili. Ob tem pa zajamemo tudi zgodbo in okuse vina našega najstarejšega mesta. Celotno ponudbo Degustacije v temi pripravljajo Jana in Anja iz Zavoda TuRA Ptuj, ter Marjan iz podjetja Preobrazba 42. Degustacije strokovno vodita Peter Vesenjak in Rado Škrjanec. Glasbo, ki spremlja celoten proces degustacije, je pripravila Sara.

Degustacija vin v temi. Vir: Facebook Tura Ptuj
Degustacija vin v temi. Vir: Facebook Tura Ptuj

Jana Gerl, zavod TuRA: »Rovi pod Ptujskim gradom so vedno burili domišljijo prebivalcev in obiskovalcev Ptuja. Temni in skrivnostni, kot hodniki vinskih kleti, ki se raztezajo pod mestnimi ulicami in hišami, v katerih so nekoč prebivali pomembne vinogradniške družine in trgovci z vinom. Z vinskimi degustacijami v temi želimo dodati prispevek v mozaik ptujskih zgodb, ki burijo domišljijo prebivalcev. Ptuju želimo ponuditi vinsko izkušnjo, ki izvira iz lokalnega okolja,
vendar se dogaja drugače, kot ostale vinske pokušine, ki smo jih navajeni. Obenem želimo v prihodnje obuditi celoten rov, ga napolniti z idejami in dogajanjem. Da bo to prostor, kamor zahajajo tako domačini, kot obiskovalci mesta Ptuj«.

V TuRA Ptuj se ob tem ne želijo ustaviti. Pripravljajo že nove ideje, ki bodo v rov pod gradom pripeljale tako mlade, kot malo manj mlade obiskovalce.

Kot zanimivost lahko povemo, da je v rovu konstantna temperatura 13 stopinj. Zato nas bo poleti prijetno ohladilo, pozimi pa pogrelo. Rovi pod gradom, kjer degustacijo potekajo, niso bili izbrani slučajno, saj je tudi Ptujski
grad povezan z vinogradništvom in kletarjenjem. Tradicija pa sega že v čas Gospodov Ptujskih (v 15. St. se omenja vinograd pod gradom in sklepamo lahko, da je grad tedaj že imel svojo vinsko klet).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.